четвъртък, 7 декември 2023 г.

Банкерът на хъшовете

 Банкерът на хъшовете


 141 години от смъртта на Димитър Иванов Горов. Български търговец, деец на българското революционно движение.

Роден е на 28 юни 1840г., в Пещера. През 1866г. се преселва в Браила, Румъния, а по-късно се установява в Гюргево. Благодарение на своето трудолюбие, находчивост и икономия, успява да натрупа капитал и да отвори фабрика за свещи и сапун. Жени се за сестрата на Ангел Кънчев - Иванка Кънчева. Голяма част от спечелените пари дава за свободата на България.

Сближава се с Любен Каравелов, Васил Левски, Ангел Кънчев, Стефан Стамболов, Христо Ботев. Той дава част от парите и изпраща до Вардин четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през 1868г. През есента на 1875г. наема къща за Гюргевския революционен комитет. Неговата "кесия" била отворена за всеки изпаднал в беда бунтовник.

Димитър Горов финансира издаването на "Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова" (1875) и "Песни и стихотворения от С. Стамболова" (1877). Дава част от парите, с които Христо Ботев, купува печатницата си.

Спомоществовател е при организиране четите на Таню Стоянов и Христо Ботев. Придружава Ботевата чета от Гюргево до Бекет. Нему Ботев му предава прощалните писма до семейството и приятелите си. От Бекет Горов изпратил до европейски вестници телеграмата, с която Ботев осведомява европейската общественост за целта на преминаването на четата му в България. Арестуван, след подаване на телеграмата, Димитър бил затворен в букурещкия затвор "Въкърещ". Неговия брат, Атанас Горов, е участник в четата и е убит на Милин камък.

По време на Руско-турската война (1877-1878), разпродава имуществото си и се присъединява към руската армия като преводач.

След Освобождението живее в Трявна, с. Дерманци, Ловешко, и Плевен. Умира на 7 декември 1881г. в Трявна в крайна нищета. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в Пещера.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.