Последователи

четвъртък, 28 декември 2023 г.

Той изиграва ключова роля за спасяване на страната от подготвения пъклен план срещу нея.

 28.12. 1856 г. – ражда се момче орисано от съдбата да ръководи МОГЪЩА СТРАНА и ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ....

Томас Удроу Уилсън, 28-ми президент на САЩ, Нобелов лауреат.

Той изиграва ключова роля за спасяване на страната от подготвения пъклен план срещу нея. 

   Какъв е този план?

През 1919 г., на мирните преговори в Париж се предвижда ликвидирането на българската държава. Нашите съседи Гърция, Сърбия и Румъния предлагат план за разделяне на България на три района, които да са подчинени на тях. 

   Как Удроу Уилсън се превръща в изключителен защитник на България?

След края на Първата световна война, България е победена и принудена да приеме условията на победителите.

Но, противно на големите апетити за унижаване и разфасоване на загубилите войната, американският президент отстоява друга политика. Той всячески се опитва да се постигне справедлив световен мир и защитава границите на победените държави.

На 8 януари 1918 г. Уилсън произнася прочута реч. В нея залягат 14 точки, в които предлага създаване на Общество на народите. То според него, трябва да бъде световна миротворческа организация, която да се стреми и помага за запазване на териториалната цялост и политическата независимост на големите и малки нации.

На Парижката мирна конференция през 1919 г. Удроу Уилсън представя своя план за следвоенното устройство на света. Разумната му политическа програма среща обаче яростния отпор на победителите във войната и по-голямата част от 14-те му точки не са приети.

Удроу Уилсън изрично и категорично се противопоставя на това България да бъде жестоко наказана, заради участието си във войната. Той аргументирано защитава позицията, че Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Западните покрайнини трябва да останат в границите на българската държава. За тази позиция е подпомогнат българофила Мърфи, който е американски шарже д’афер в София. Той подготвя и представя на конференцията в Париж документи доказващи българския характер на Тракия, Добруджа и Македония. 

Думите му са :

 "ПО-СКОРО ЩЕ НАПУСНА КОНФЕРЕНЦИЯТА И ПАРИЖ, ОТКОЛКОТО ДА СЕ СЪГЛАСЯ С ПОДЯЛБАТА НА ЕДИН НАРОД СЪС САМОСТОЯТЕЛНА ДЪРЖАВА И ВЕКОВНО МИНАЛО."


Американските дипломати категорично отхвърлят и компромисното предложение за създаване на „автономна тракийска държавица“, в границите на ... гръцката държава. 

Гръцкият премиер Венизелос яростно се противопоставя и на идеята на Франция за свободна Западна Тракия, включваща българското етническо малцинство. 

Удроу Уилсън не скрива своето възмущение от предлаганата късогледа и отмъстителна политика на европейските си съюзници от Антантата, спрямо победените държави във войната. Напуска конференцията и се завръща в САЩ, но практически осуетява реализирането на плана за ликвидиране на Българската държава.

   Знаят ли българите това?

Повечето не! Дори днес за стореното от него в България се премълчава. После се прави необходимото за да се скрие ролята на САЩ тогава. Премълчава се и участието на огромните руски войски воюващи срещу страната ни в Добруджа и Македония в тази война. Премълчават се както славните български победи тогава, така и проявените храброст и героизъм на войниците... Имената на блестящите ни пълководци потъват в забрава... 

НЯМА БЛАГОДАРНОСТ за стореното В ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРИЯ от Уилсън. Той НЯМА паметник* в столицата на спасената държава... Затова само малцина го знаят...

Едва преди месеци, през тази година бе поставена негова СКРОМНА барелефна плоча в Пловдив. 

Това е в пълен контраст с ДЕЛОТО МУ!

Това е в пълен контраст и с многобройните и величествени паметници на личности и армии СЪСИПАЛИ СТРАНАТА ни!

    Как оценяват делото на Уилсън в САЩ и света? 

За разлика от тук, той е оценен и тачен. За работата му по постигане на мир е удостоен с Нобелова награда за мир още в 1920 г. 

И нещо любопитно, с неговия лик през 1934 г. е издаден най-големият номинал на банкнота в САЩ - 100 000 долара. От нея са отпечатани едва 42 хил. бройки и се използва само при финансови операции между банките, поради което е извънредно рядка. Нумизмати признават, че са виждали само няколко такива банкноти и според изчисления на специалистите днес подобна банкнота би струва над 1,6 млн. долара.


* Към днешна дата президент Удроу Уилсън има два паметника в България - в Свети Влас и в София.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...