вторник, 9 януари 2024 г.

Турският вестник УЛУС през 1947 година:

 Турският вестник УЛУС през 1947 година:


"Онова, което днес българските управляващи наричат въстанието от 9 септември 1944, не е нищо друго, освен окупирането на България от руснаците. "


Ето почти цялата статия:


СССР и Балканите, автор Шукрю Есмер


❗Една от главните задачи на съюзниците бе да спасят България от германската окупация. 


❗И колко е жалко, че Балканите след успешното приключване на военните действия, трябваше от германска окупация да попаднат под тежка руска окупация.


Руснаците започнаха да прилагат своята програма за Балканите след битката за Сталинград. Дотогава Русия преследваше една-единствена военна цел - смазването на Германия. 


❗След Сталинград, след като германската опасност бе преминала, Русия започна да преследва още една военна и политическа цел - окупирането на Балканите!


❗През последните фази на войната, Русия изведнъж спря настъплението си срещу Германия, спусна се направо на юг към Румъния и България и окупира тези две страни. Това беше действие, целящо осъществяване на нейни проекти и нищо повече!


Насърчени от това, че Турция скъса дипломатическите си отношения с Германия, българите започнаха преговори с англо-американците.


❗ Но русите, които до есента на 1944 отбягваха да обявят война на България, при тази нова възможност (да им се изплъзнем- бел. моя), побързаха да окупират България! 


😡❗Онова, което днес българските управляващи наричат въстанието от 9 септември 1944, не е нищо друго, освен окупирането на България от руснаците. ❗


❗След това руснаците прочистиха онези държавници, които се опитваха да сключат примирие с Англия и Америка, и взеха нужните мерки , за да се установи в тези страни комунистическо управление. 


Опитите на Англия и Америка да спасят България от ръцете на Русия не дадоха никакви резултати.


❗ Англия и Америка настояха в България и Румъния да бъдат установени правителства, които да включват представители на всички сили в страната, тъй като това е било уговорено на конференцията в Ялта.


😡 Русия се съгласи на всичко това, но когато стана дума да се приложи това решение, получи се цяла карикатура. 


(Забележка : прескачам пасажа за Югославия и продължавам).


❤❗Балканските народи са свободолюбиви и родолюбиви. Не е лесно тези чувства да бъдат изкоренени... 


❗От друга страна, онези групировки, които дойдоха на власт с помощта на Русия, започнаха отсега да се подготвят, за да задържат и след оттеглянето на руснаците властта на малцинството, която те установиха.

 

Новините от Румъния показват, че чистките се засилват и всеки ден стават арести.


❗ В България чистката продължава. Всичко това доказва, че в тези страни има недоволни от руското влияние и руското господство и силата им никак не е малка."

Истанбул, УЛУС, 31 май 1947


❌❗Когато чета световната преса от 1944 - 1948 година, много се изненадах колко обективни и по човешки съчувствени и справедливи са репортажите за България, които идват от пресата на Турция. 


🔴❗Това, впрочем, е естествено, защото в навечерието на Втората световна война, Турция е била в същото положение като България - изправена пред невъзможността да се защитава в началото на войната, тъй като също като България цели две десетилетия е била лишена (поради идиотските Парижки договори) от право на армия и въоръжение, освен в смехотворно малки размери и също като България се е опитвала да се снабди с оръжие от Англия, която отказва да й продаде оръжие (както и на България), защото заради изоглавените британски пацифисти и въпреки предупрежденията на Чърчил, самата Англия е слабо въоръжена в началото на ВСВ.❗


❗Турция, също като България е треперила от двете могъщи тоталитарни държави - СССР на Сталин и Третия Райх на Хитлер. 


❗Също като България, Турция отчаяно и с много такт и ако щете, с тарикатлък, е бранила своя неутралитет.


❗Но за разлика от България е имала късмета да остане малко по-дълго встрани от театъра на бойните действия. 


❗България не е имала този шанс заради идиотизма на Мусолини - некадърник с мания да възстановява Римската империя и хукнал да завладява Гърция, та след което се е насадил на пачи яйца, Хитлер е трябвало да го спасява.


❗ Не от другарски чувства, разбира се, а защото не е можел да си позволи в тила му да се настанят англичаните. 


❗Така че това е единствената причина България да стане по неволя съюзник на Третия Райх, а не идеята за национално обединение, което мъдрият Цар Борис не приема чрез военни действия, а само чрез мирни двустранни преговори, одобрени от Великите сили (както е с Крайовският договор и връщането на Южна Добруджа). ❗


❗Истинската причина за присъединяването на България към Тристранния пакт е, че при очерталото се НЕМИНУЕМО преминаване на Вермахта през територията на България, българският държавен глава има само две възможности:


🔴 а/ окупация от германците с всички последващи обстоятелства - жертви, грабеж и разорение на още несъвзелата се от Първата световна война малобройна като население страна; разпалване на гражданска война като в Югославия и Гърция


🔴 б/ да влезе в Тристранния пакт и да запази известна самостоятелност и способност да насочва кормилото на държавния кораб според националните интереси.


❗Цар Борис е премислил внимателно всяка възможност - дори тази - да избяга в Лондон като холандската кралица или като сръбския и гръцкия крал. 


❗Но той отлично си е давал сметка и го е споделил с ген. Бойдев, когато последният му дава този съвет - че това ще значи да зареже България на произвола на германската окупация и на ужасите на  гражданската война.


❗Впрочем, това последното не е било химера и параноя, защото тези, които четат и се интересуват, знаят  за ужасите на гражданската война,  разпалена между комунисти, тоест, платени съветски терористи и националните сили, както става в Югославия и Гърция!


❗ Дори съветската окупация и клането, което българските комунистически терористи предизвикват у нас, бледнее пред това, което са вършили партизаните в Гърция и Югославия с цивилното население.


❗ Оттам и този един милион жертви в Югославия - не от германската окупация и "съпротивата" срещу нея, която е била НИЩОЖНА и е раздухана после от пропагандата на Тито (също като прехвалената френска съпротива) , а от клането помежду им.❗ 


❗Всъщност, задачата на българските власти, установени по пълномощие на Германия  в някои райони на Гърция и Югославия, населени предимно с българско население, е била не друга, а да поддържат реда и сигурността, защото тези територии остават до приключването на военните действия под върховната юрисдикция на Райха - страната, която ги е  завладяла и окупирала.

 

❗България, макар и член на Тристранния пакт, не участва с нападателни бойни действия през цялата война срещу никого, освен в края на войната срещу хитлеристка Германия. 

България, макар и член на Тристранния пакт, е единствената европейска страна, влязла в обсега на Третия Райх, която спасява всички намиращи се вътре в държавните й граници евреи от депортация ИЗВЪН страната. 


❗Няма друг такъв случай, нито един! (Дания не ги спасява от депортация, има 500 депортирани евреи, останалите са прехвърлени с лодки в Швеция благодарение на съучастничеството на самите германски власти в Дания. Нещо повече, инициативата за това е на германски дипломат и член на нацистката партия Георг Дуквиц). 


❗Единствения компромис, който цар Борис прави накрая след ужасяващия натиск на все по-истеричния Хитлер, е че изпраща български окупационен корпус в Ниш, за да бъдат освободени германските войски там и пратени на Източния фронт. 


❗Но че лъжите за "българските фашистки окупатори" са долни лъжи, личи от следния доклад на британския наблюдаващ офицер майор Джон Хеникър, който следи бойните действия на българите срещу германците в Югославия през октомври/ноември 1944 и пише до Форин офис:


❌❗"Сърбите продължават да подценяват подкрепата и успехите на българите. всеки удобен случай е използван за критикуване.


❌ Всъщност, в големите градове не бе необходимо много време, за да бъдат приети българите за съюзници. 


❌ Хората там бяха свикнали с тях от времето на окупацията. 


❌❗И в Ниш, и в Лесковац чух от НЕПАРТИЗАНСКИ източници, че по време на окупацията българите са се държали добре и в противовес на немците, четниците и хората на Недич, изобщо не са се опитвали да тероризират населението! 

❗На голям митинг в Ниш в края на октомври командирът на Втора българска армия ген.-майор Кирил Станчев, добър оратор и твърде привлекателна личност е бил шумно и по мое мнение спонтанно аплодиран.


❗Благодарение на значителните успехи на българите във военните действия, отношението към тях ставаше все по-приятелско до момента, в който напуснах Ниш на 5 ноември."


❗Затварям скобите и се връщам на цар Борис и неговото мъчително взето, но вярно решение - България да стане това, което днес, познавайки документите и фактите, с пълно право може да наречем "своенравният съюзник на Третия Райх". 


❗Аз не знам всички днешни умници, псевдоинтелектуалци и дървени философи, както и наглите наследници на комунистическите престъпници, самонарекли се "аннтифашисти" ( нерде антифашист, нерде ачик сталинист!)  какво друго решение биха взели самите те, изправени пред подобна ситуация! 


❗Да напомням ли, че комунистическите престъпници не само не спасиха от ужасяваща депортация в СССР българите, дошли от Таврия, макар че последните бяха български поданици и живееха в пределите на България, а не в съседни нам държави, ами ги гонеха като зверове, за да ги натоварят на шлеповете и да ги пратят на Сталин, че не му стигаха другите съветски роби!


❗Така че моят съвет към нашенските псевдоинтелектуалци и кресльовци е да четат и  да си укрепват знанията и самостоятелното мислене, не да повтарят като папагали наизустените им от комунистическите учебници пропагандни клишета. Защото истината е доста по-различна от това, с което са им пълнили тиквите като млади, напористи и амбициозни комсомолци и комсомолки. 


❌❗Германският историк д-р Хопе: "Ако България не беше подписала Тристранния пакт, Хитлер щеше вероятно да постъпи с нея както с Югославия. Тоест щеше въпреки това да влезе с войските си и евентуално да установи един режим, който не би имал вече никакви задръжки спрямо евреите.

Като съюзник на Германия цар Борис можа да запази известна самостоятелност и точно тази позиция му даде възможност да спаси българските евреи и да се задържи настрана от войната с Русия."


❤❗Това е. България е своенравният съюзник и непризнатият противник на Третия Райх.


❤❗А Цар Борис, вечна му памет, спаси българите да не гинат по фронтовете на една мръсна завоевателна война, подпалена от Сталин и Хитлер, върна с дипломация и по мирен път Южна Добруджа на България и спаси тамошните българи от жестоко етническо прочистване и накрая спаси от депортация и евреите в България.


 ❗След войната се разбра, че ги е спасил не само от несгодите и рисковете на депортацията, а и от сигурна смърт. 

Вечна му памет.


чрез Даниела Горчева





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.