Последователи

неделя, 21 януари 2024 г.

Днес, 21 януари, се навършват 72 години от разстрела

 Днес, 21 януари, се навършват 72 години от разстрела на Костадин Дейков Костадинов, Сeмо Кузманов Попов и Косю Иванов Загорчев, организирали съпротивата в Стара Загора и Казанлък срещу комунистическия режим у нас.   

„Днес 21.I.1952 г., 23 часа след обед, в гр. Сливен, в местността „Сливенските гробища“, на основание писмо №324 от 17.I.1952 г. на Министерство на Правосъдието, съдебно-администратвен отдел, в присъствието на Жеко Тилев – зам-прокурор на Старозагорската окръжна прокуратура, Димитър Газибаров, лекар в гр.Сливен, Господин М.Дълбочков, и.д. административен секретар на Старозагорския окръжен съд и Иван Иванов Мъндев, началник на Сливенския затвор, се приведе в изпълнение присъда на №626 от 12 юли 1951 г. Постановена по НОХ дело №734/51 по описа на Старозагорския окръжен съд“. Това пише в протокол на Старозагорската окръжна прокуратура за изпълнение на смъртните присъди над членовете на нелегалната въоръжена група в Сливенска околия. Документът се пази в архива на МВР в Стара Загора.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...