петък, 12 януари 2024 г.

Ето какво пишат преди 80 години комшиите по повод жестоката и с нищо неоправдана бомбардировка на англо-американските въздушни сили над София на 10 януари 1944

 Ето какво пишат преди 80 години комшиите по повод жестоката и с нищо неоправдана бомбардировка на англо-американските въздушни сили над София на 10 януари 1944. 


(По зла ирония на съдбата при тази бомбардировка загиват и семействата на видни англофили в България. Защото бомбите не подбират.)


 Анкара, 13 януари 1944

„БЕЙОГЛУ" („Какво става в България?")


"Без оглед на тяхното положение спрямо воюващите страни мислите на всички съседни страни са отправени през последните дни към България, чиято столица бе жестоко бомбардирана. 


Според първите достоверни сведения нанесени са били сериозни щети, но явно е, че българските власти са били подготвени за този удар. 


Мерките, указани от радио София, показват че това първо по силата си нападение срещу българската столица не е било изненада за никого. От военно гледище нападението над София е слабо оправдано. 


❗Хубавата българска столица, която впрочем не е много голям град, никога не е била военен център или крепост. Безспорно тя играе важна роля като съобщителен център на първо място между балканските страни. 


Опитът показва, че железопътните съобщения обикновено не са много тежко засегнати и от най-силните въздушни нападения. 


Даже в индустриалните области на западна Германия, които бяха бомбардирани в продължение на месеци, не се отбелязва случай една железопътна гара да е била извадена от строя за повече от 12 часа.


 Експресът през София пристигна в Цариград без закъснение. 


Това масирано нападение срещу един мирен европейски град може да бъде обяснено само с политически съображения. 


В него може да се съзре втори опит да се предизвикат вътрешни смущения след неуспеха на първия опит, който бе направен със спускането на парашутисти.❗ 


Още тогава съюзниците се бяха помъчили да внушат на света чрез грандиозна пропаганда, че една страна като България може да бъде доведена до революция и при най-малкото сътресение. 


❗След неуспеха на тези средства съветниците, принадлежащи към добре известните емигрантски кръгове, очевидно са настояли да се премине към по-твърди средства... ❗


Фактът, че този нанесен отвън удар върху един народ от Югоизточна Европа не предизвика очаквания резултат, трябва да накара да се замислят всички, които още вярват, че в тези области, където вековните борби са отстранили завинаги империализма, може още да се постигне нещо със заплахи и насилие. 


Независимо дали българите взимат или не взимат дейно участие във войната, нито един български войник досега не е бил на фронта."❗

***


Обърнете внимание и на това изречение: 


"След неуспеха на тези средства съветниците, принадлежащи към добре известните емигрантски кръгове, очевидно са настояли да се премине към по-твърди средства... " 


Чудно кои ли са тия "съветници, принадлежащи към добре известните емигрантски кръгове" ? 😎

чрез Даниела Горчева 






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.