Последователи

събота, 20 януари 2024 г.

Той е роден в българското гумендженско село Крива

 На 20 януари 1913г. в затвора в Бер (Беломорска Македония, а днес Верия, Гърция) е отровен от турци, Димитър Пр. Робков (или Митре Ропков, Робката). Голям български революционер и национален герой. Гумендженски войвода на ВМОРО.

Той е роден в българското гумендженско село Крива (Беломрска Македония, тогава в Османската империя, днес в Гърция). Влиза във ВМОРО и през май 1912г. навлиза в Македония в четата на Ичко Димитров и е определен за ениджевардарски околийски войвода.

През Балканската война в 1912г. оглавява чета на Македоно-одринското опълчение, която заедно с четата на Константин Дзеков завзема град Гумендже и околните 32 български села. Притича се с четниците си Христо Търтев и Готев на помощ на българската учителка от Баровица, която е прогонена от селото от андартската чета на Димитър Доямов - Биката, брат на Лазар Доямов. Пленени са и са откарани в Берския затвор, където Димитър Робков е отровен на 20 януари 1913г.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...