събота, 20 януари 2024 г.

Неизбежният съюз Берлин – Рим – Москва

 Наскоро излезе на български език книгата „Неизбежният съюз Берлин – Рим – Москва“. Оригиналът е на френски, написан през 1938 г. от Габриел Лесли. Книгата е блестящ сравнителен анализ на тоталитарните режими на Хитлер и Сталин, които Лесли представя като „братя близнаци“ и предрича скорошен съюз помежду им. Това е рядка книга. През 1995 г. бившият народен представител от СДС Лъчезар Тошев научава за нея от Евгений Силянов – бивш дипломат в Париж. Намира я в Парижката национална библиотека. Оказва се, че един екземпляр от оригинала се намира и в Националната библиотека в София, но в трудно достъпния фонд на забранените книги след „девети“. Благодарности, Лъчо!

         Зад името Габриел Лесли стои българинът-комунист Александър Ликов (1887, Лом – 1954, София). Той е журналист, юрист, полиглот, член на ЦК на БРСДП(т.с.) и ръководи младежката организация на партията. Обявява се против директивите на Коминтерна за Септемврийското въстание, но взема участие в метежа в Лом. Арестуван е, бяга от затвора и емигрира. Журналист на свободна практика във Виена, Мюнхен, Женева и Стокхолм. Постепенно осмисля тоталитарните режими в Италия, Германия и СССР и техните идеологии. За болшевишкия и „фашио-расисткия" свят, който комунистите и нацистите изграждат, той казва, че „никога един нов свят не е бил изграждан с толкова малко интелигентност и с толкова арогантност“.

          Завръща се в България през 1942 г. и се жени за Елисавета Багряна. През 1945 г. издава книгата „Иван Вазов като социален поет“, която е подложена на сериозна критика, защото тогава Вазов е отречен като „буржоазен поет националист“. Аташе по културата в Париж (1950). Превежда на френски стихотворения на Ботев.

чрез Вили Лилков




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.