събота, 8 юли 2023 г.

Поиска руснаците да ни върнат 1млр., загина внезапно

 Илко Ешкенази


Бил се бил удавил, карайки джет край Варна. Изглежда тогава са имали дефицит на новичок, полоний, диоксин и рицин. Затова са си решили проблема по-примитивно, по-сигурно и по-бързо.

- - -

Преди да се случи съдбоносното събитие с джета, Илко каза, че ще разкрие много

неща за външния дълг на Народна република България. Още през 1993 г. Ешкенази прави изявление пред медиите в парламента, като заявява, че има данни за парите на разузнаването в чужбина и разполага с информация за наши фирми и какво представляват те в действителност.

"Беше се нагърбил да разследва докрай какво е станало с изнесените навън пари на България през външнотърговските дружества. И да върне еврейските имоти, но не успя и с двете", казва политик от онези години.

Външният дълг се свързва не само с критичната икономическа ситуация в България в началото на 90-те години. Мнозина изследователи провиждат тъкмо в неговото натрупване през последните години на управлението на Тодор Живков генезиса на т. нар. червени пари и с митичните "червени" куфарчета, с които започна ерата на българския капитализъм през 90-те години.

---

P.S.: Не че изключвам възможността Ешкенази да е жертва на съветските специални служби, но по-скоро вярвам, че е работа на хора, свързани с нашите (с ДС). Очевидно е, че Ешкенази е заплашил точно техните икономически интереси. Освен това, почеркът на "мокрите поръчки" на руските служби в чужбина е свързан предимно с използването на отрови (за което пиша по-горе). Обратното, в малкото случаи, когато нашите служби са извършвали убийства и опити за убийства с използване на отрови (случаите с Георги Марков и Владимир Костов), те винаги са искали съдействие и доставка на отровите от съветските служби (КГБ и ГРУ).



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.