вторник, 11 юли 2023 г.

Коста Евтимов - Наполеона

 На 9 юли 1868 г., в сражение край село Вишовград, Търновско, загива революционера гарибалдиец Коста Евтимов - Наполеона. Роден на 21 май 1834 г. в Габрово. През 1856 г. на връщане от Ганополи, Одринско, баща му и съдружникът на баща му са нападнати и убити от турски разбойници. Смъртта на баща му го кара да стане хайдутин и в продължение на 4 г. е войвода на малка чета. През 1860 г. заминава за Италия. Там се записва доброволец в отрядите на Джузепе Гарибалди и се бие за освобождението на Италия. Включен е в експедицията на Хилядата в Южна Италия и в сраженията при Калатафими. През 1862 г. се завръща в България и взема участие в организацията на Габровското въстание на даскал Никола Стефанов, учител по френски и италиански в Габровското класно училище.

След неуспеха на въстанието, заедно с още няколко свои другари заминават за Гърция и вземат участие в Критското въстание срещу турците. Като капитан на отделение от 25 гарибалдийци участва в 19 тежки сражения.

   В началото на 1867 г. научава, че в България отново се правят усилени опити за борба срещу поробителите. Коста Евтимов се озовава в Румъния. Там се запознава с Хаджи Димитър и Стефан Караджа. През 1868 г. постъпва при тях капитан на 25 души четници. Загива юнашки заедно с 50 четници в ръкопашните боеве с турската войска в местността Канлъ дере ("Кървавото дере") край село Вишовград, Търновско.Така храбрият и самоотвержен борец за свободата на три народа - италианския, гръцкия и българския - Коста Евтимов - Наполеон, загива  само на 34 години.

За своето безстрашие и приятна външност – строен, хубав, русокос, с наполеоновска брада – е наричан Наполеон.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.