сряда, 23 август 2023 г.

На 23 август 1934г., в България се извършват масови арести на български дейци

 На 23 август 1934г., в България се извършват масови арести на български дейци от Македония, 10 от водачите им начело с Иван Михайлов се укриват и напускат страната. Властта иззема 47 картечници, 11 000 пушки, 15 автомата, 637 пистолета, 3 гранатомета, 7800 ръчни бомби и 71 000 патрона.

Иван (Ванчо) Михайлов Гаврилов е един от най-значимите български революционери и национален герой, деец на българското национално-освободително движение в Македония, дългогодишен лидер на Вътрешната македонска революционна организация, последната крупна фигура в историята на българското освободително движение от Македония.

Ето как характеризират личността и дейността на Иван Михайлов, американската и английска преса през този период:

"Той е вдъхнал нов живот в революционната организация и неговото име е станало прочуто из цяла Югоизточна Европа. Той е станал една легенда... Фактът е, че ВМРО остава най-мощната революционна организация в света. Тя е ръководена от един тричленен комитет, на който Михайлов "некоронования крал на Македония", като понякога той е наричан шефът... Той е повече от един лидер. Той въплъщава един идеал. Той въплъщава духа на македонската свобода... Днес Михайлов държи в Европа едно положение на извънредна важност, защото изглежда, че в негова сила е да избере между мир или война на Балканите."



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.