сряда, 23 август 2023 г.

Срам за България

 Когато осъзнаеш, че след 1878 година те са ти пратили братята Шкорпил и братята Прошек, Константин Иречек, Антонин Колар (проектирал и паметника на Левски), Йосиф Шнитер, Антон Новак, Иван Мърквичка, Ярослав Вешин, Иван Цибулка, Йозеф Шмаха, Вацлав Добруски, Вацлав и Лудвиг Стрибърни... и още десетки и десетки чехи и словаци, за да ти построят и подредят новопоявилата се държава - време е да се замислиш.

Ако си припомниш, че векове по-рано именно чешките хусити се оставиха да бъдат изклани до крак, докато прикриваха отстъплението към Франга баир на остатъците от армията на Владислав III Ягйело край Варна през 1444 година (армията, с която марширува и Фружин) - може отново да се почешеш по кратуната.

Сетне, като си дадеш сметка, че за благодарност си им изпратил през 1968 година своите XII и XXII мотострелкови полкове, барабар с танков батальон, за да им размажат мечтите и полета към свободата, тогава вероятно настъпва моментът, в който безропотно да приемеш, че нейде из дебрите на генетичната ти памет, се е случвало да бъдеш абсолютен гъз !!! 

На снимката:

Колона български бронетранспортьори в Банска Бистрица, Чехословакия, 1968 г.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.