събота, 19 август 2023 г.

Да се знае, за да се помни!

 Да се знае, за да се помни! На днешния ден през 1940 година в Букурещ започват преговорите за връщането на Южна Добруджа в пределите на Отечеството! Безспорен успех на българската дипломация след националните катастрофи и благодарение мъдрата политика на Негово Величество Цар Борис III Обединител!

На 19 август 1940 година е дадено началото на преговорите за изготвянето на Крайовския договор, условията на спогодбата налагат на Кралство Румъния да върне на Царство България територията на Южна Добруджа с размер 7 565 km², а също така и да се осъществи обмен на населението от Северна и Южна Добруджа. Преговорите се водят в румънския град Крайова между 19 август и 7 септември, когато е и подписването на документа, от българска страна цар Борис III възлага подписването на договора на Светослав Помянов, български пълномощен министър в Румъния, и на Теохар Папазов, нарочен съдия при Постоянния съд за международно правосъдие. 

На 19 август 1940 г. протичат мъчителни и трудни преговори между двете държави, и дори за определено време са прекъснати. Румънската страна се стреми да направи възможно най-малки отстъпки, но в крайна сметка на нея и се налага да върне южната част на Добруджа на Царство България.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.