петък, 11 август 2023 г.

За тези боеве, в българската казионна ''история'', писана от комунисти и русофили все още няма отделени редове.

 Дни на слава и безмерен героизъм или `га пърлихме френския петел през `15 година в Завоя на Черна!

  Генерал-лейтенант Стефан Богданов. 🇧🇬 Художник - проф. Димитър Гюдженов.

____________________________________________________________________

  Янко Гочевъ: Една от НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЛЪЖИ, която казионните ''историци'' са наложили е, че битката в Завоя на Черна е САМО през 1916г. Нищо не се споменава за сраженията през 1915, 1917 и 1918г.

Такова твърдение на другарите не отговаря на историческите факти, но се вмества в общо взето успешните усилия на тези лъжеисторици да омаловажат и дори неглижират НАЙ-ГОЛЯМАТА БИТКА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ В ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, като я ограничат във времето и по брой участници. 

Битката в Завоя на Черна започва във втората половина на октомври 1915г. паралелно с битката при Криволак. И на двете места - врагове са ФРАНЦУЗИТЕ. 

Те се опитват да разширят фронта на своята атака в помощ на враговете СЪРБИТЕ, като паралелно с Криволак, решават да атакуват и към река Черна. Тук е насочена френската 122-ра пехотна дивизия. Французите разчитат, че няма да срещнат съпротива, защото основните български сили са при Криволак, обхванали в обръч силната френска позиция, или ще се справят със слабите български части.

Грешките им се оказват големи, защото българските войски край Черна не са слаби и са бързо организирани за отпор от генерал-лейтенант Стефан Богданов. 

Той е ПЪРВИЯТ ПОБЕДИТЕЛ над ФРЕНСКИТЕ НАШЕСТВЕНИЦИ НА ЧЕРНА. С този факт влиза в историята завинаги. И неслучайно проф. Димитър Гюдженов рисува този негов портрет.

Той е командир на първото съединение, наречено ''Сборна дивизия'', защото е от различни полкове от различни дивизии, но различно от това на дивизията със същото име, създадена в Добруджа през септември 1916г. с началник генерал Тодор Кантарджиев. 

Тази ''Сборна дивизия'' е създадена в октомври 1915г. основно от полкове от 7-а Рилска дивизия със специална задача спиране, а след това и отблъскване на нахлулите в посока към река Черна френски войски. 

До края на октомври 1915г. с редица боеве нахалните французи не само са спрени, а и изтласкани обратно. На 31.10.1915г. всички френски войски вече отстъпват зад река Черна.

С тези боеве край река Черна и на реката в края на октомври 1915г. ФАКТИЧЕСКИ ЗАПОЧВА БИТКАТА В ЗАВОЯ НА ЧЕРНА, която ще продължи чак до октомври 1918г.

За тези боеве, в българската казионна ''история'', писана от комунисти и русофили все още няма отделени редове.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.