Последователи

вторник, 22 август 2023 г.

Йордан Пиперката остава в спомените на народа, като за него се пеят много песни.

 На днешния ден преди 120 години, пада поразен от турски куршум легендарния Йордан Пиперката. При турска засада край Цер (община Кичево, в западната част на Северна Македония). Заедно с четниците си е погребан тържествено в село Велмевци. 

Йордан Силянов Пиперков, наричан Пиперката е един от най-славните български революционери и национален герой, демирхисарски войвода на ВМОРО.


Роден е на 13/23 юни 1870г. в село Козица, тогава в Османската империя, днес в Северна 

 Македония. Израства в крайно бедно семейство и не успява да завърши битолската гимназия. Още млад отива в България, където работи във фурна. В София се запознава с харамии, доброволци и участници в Кресненско-Разложкото въстание. Заедно с войводата Дончо Златков влиза за първи път в Пиринско. В 1895г. участва в Четническата акция на Македонския комитет в четата на Стоян войвода и Кочо Лютата.

Убийството на Муарем-бег, в което участва и Йордан Пиперката, го принуждава да напусне Македония и пак да замине в България. В Македония се завръща заедно с четата на Мирче Ацев през юни 1900г., след което обособява агитационно-организаторска чета от 4 души в Крушевско.

През 1901г. е четник на Никола Русински, като след школовката при него става войвода на чета в Демирхисарско, в която влизат Гюрчин Наумов, Андрей Петров, Миале от Валмевци, Веле от Илино и Стрезо от Демирхисарските села.

До началото на Илинденско-преображенското въстание обикаля също районите на Кичево и Крушево. Унищожава серия турци зулумаджии. В Брезово води голямо сражение, тогава негов подвойвода е Христо Стойков, а секретар му е Лечо Настев. След март 1902г. го инспектират Георги Попхристов и Христо Узунов, заради оплаквания срещу своеволията му, но всичко му е опростено.

През Илинденско-Преображенското въстание (1903) с 900 души въстаници напада албанското село Прибилци, после води бой и в местността Гюрчейца, Кичевско. След опожаряването на село Цер, Йордан Пиперката с още трима четници отива да разузнае района на изгорялото село. При турска засада на 22 август 1903 г., Пиперката пада поразен от турски куршум. Заедно с четниците си е погребан тържествено в село Велмевци. 

След смъртта му неговото място заема първия му помощник Димитър Дечев. Йордан Пиперката остава в спомените на народа, като за него се пеят много песни.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...