Последователи

неделя, 20 август 2023 г.

Тази книга може да излекува почти всеки страдащ от диагнозата "russophilia pathologicae", иска само четене.

 ЧЕТИВО ЗА ОБЛАДАНИ РУСОФИЛИ


Запознайте се със сборника документи от руските царски архиви, станали достъпни след 1917 година и до ден днешен почти неизвестни в България! Предговорът е от видния комунист Васил Коларов. 

Тази книга може да излекува почти всеки страдащ от диагнозата "russophilia pathologicae", иска само четене.

Четете какво са си позволявали руснаците в нашата България!

Отдолу давам линк към книгата.

👉 линк към книгата : http://promacedonia.org/arc/index.htm


_______________________________________________________________


" В началото на 1885 г. в България дойде на власт либералното правителство на Каравелов, което смени предходния кабинет на Цанков. Влиянието на царска Русия в България решително отслабваше. Българският княз Александър Батенберг — протеже на Русия, провеждаше прозападно ориентирана политика и в очите на царското правителство ставаше „изменник" на интересите на Русия. За да укрепи влиянието си в страната, царското правителство взе решение да свали от престола Александър Батенберг, като го замени с друго, по-приемливо за царизма, лице. В борбата си с Батенберг царското правителство се опираше на партията на цанковистите и ги „привлече" към себе си посредством „материални облаги". В същото време то подкупи и най-видните поддръжници на Цанков — Бурмов и Балабанов. Подкупеният „триумвират" подписа клетвено обещание да се придържа в дейността си към посока, съгласувана с възгледите на императорското правителство. След присъединяването на Източна Румелия към България, което усили престижа на Батенберг, въпросът за свалянето му придоби за царизма особена острота.

   Царска Русия се опита да подтикне към действия срещу България гърците и дори турците. Руският военен агент в София подготвяше свалянето на княза. Предвид слабото руско влияние в страната свалянето можеше да се осъществи само по пътя на дворцов преврат. Самият цар не беше уверен в успеха. „Боя се, че нищо свястно няма да излезе от това " — гласи неговата забележка. Дворцовият преврат бе извършен на 9. VIII.1886 г., но взелото властта временно правителство на Цанков успя да се задържи само три дни. Контрапревратът, осъществен от партията на промишлената буржоазия начело със Стамболов, разруши плановете на царизма. "

__________________________________________________________



👉 Линк към книгата : http://promacedonia.org/arc/index.htm
















Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...