Последователи

понеделник, 4 септември 2023 г.

По време на румънското владичество (1913-1916 и 1919-1940г.)

 Днес се навършват 107г. от освобождението на Добрич от румънска власт по време на Първата световна война. На 4 септември 1916г. Български войскови части, командвани от генерал Тодор Катранджиев освобождават Добрич.

По време на румънското владичество (1913-1916 и 1919-1940г.) Добрич е един от центровете на национално-освободителните борби на добруджанци. Неслучайно, по време на Първата световна война, в дните между 5 и 7 септември 1916г., тук се водят тридневните кръвопролитни сражения за отбраната на града, останали в българската история като Добричката епопея. С подписването на Крайовския договор на 7 септември 1940г. Южна Добруджа се възвръща към България. На 25 септември българските войски влизат в града и затова този ден е обявен за официален празник на Добрич.

**************************

 "...А кой знае, може би защото Добрич е бил четири пъти "освобождаван", жителите му естествено са стигнали до пълнолетна свобода, която естествено подканя колективното им историческо подсъзнание свободно да почита почитта... Добричката почит съчетава признанието с милосърдието и затова до заслужено прославените нарежда незаслужено забравените. Поради тази си отлика този малък град до сам ръба на Европа е град европейски..." - Петър Увалиев, 1996г.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...