понеделник, 18 септември 2023 г.

От учебниците по история се раждат злонамерени измислици за ролята на Русия

 От учебниците по история се раждат злонамерени измислици за ролята на Русия

Това е едно от заключенията на доклада "История под прицел. Руската историческа дезинформация, политики на паметта в България и уроци за справяне с миналото от Централна и Източна Европа" на Института за глобални анализи, публикуван през август, който ще бъде представен във вторник в София.

Ето някои примери, за които съм писал преди, но са показателни за това колко неадекватни са българските учебници по история.

За Руско-турската война няма как да разберете, че са участвали не само руснаци, но и други етноси от Руската империя. Имперският апетит на Русия към балканите е описан с едно изречение - има го. Ама как, защо и че това е империализъм, а не топли братски чувства въобще не става ясно.

Друг пример е, когато се коментира Съединението, срещу което Русия категорично е против, защото не иска силна и независима българска държава. В учебника пише, че руският император не искал да си развали отношенията с другите Велики сили. С други думи, той не, че е против България, ами да не се кара с тия лоши Западняци. За такива разсъждения обикновено късат на изпити, а това е съгласуван с МОН учебник.

На урока за Първата световна война пише, че има битки за Добружда, ама не става много ясно, че генерал Иван Колев не се бие само с румънци, ами разгромява руската кавалерия там. Думите му за това, че руснаците трябва да бъдат прогонени от българските земи също няма да ги откриете. Всичко е в рамките на едно изречение и ако човек не знае, може да не разбере, че сме били във война с Русия и тя е бомбардирала Варна.

А пък, когато стане въпрос за Народния съд, пише наистина за жертвите, а думичката фашистки режим е в кавички. Вероятно това трябва да е достатъчно да се обори лъжата, че в България е имало фашизъм. Струва ми се обаче, че 45 години манипулации на комунистическата историография, заслужават повече от едни кавички.

Ако случайно пък дочетете урока за Втората световна война, може и да успеете да прочетете половината изречение, че СССР ни обявява война, а не ние на тях. Няма да прочетете и как Сталин настоява американските бомбардировки над София да продължат.

Призракът на комунизма, например, свободно се разхожда в учебниците по История, макар и малко замаскиран. После няма какво да се чудим защо елементарни факти от историята ни не се знаят или се интерпретират грешно.

Ето снимка - подчертаното в жълто е за Съединението.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.