Последователи

понеделник, 18 септември 2023 г.

От учебниците по история се раждат злонамерени измислици за ролята на Русия

 От учебниците по история се раждат злонамерени измислици за ролята на Русия

Това е едно от заключенията на доклада "История под прицел. Руската историческа дезинформация, политики на паметта в България и уроци за справяне с миналото от Централна и Източна Европа" на Института за глобални анализи, публикуван през август, който ще бъде представен във вторник в София.

Ето някои примери, за които съм писал преди, но са показателни за това колко неадекватни са българските учебници по история.

За Руско-турската война няма как да разберете, че са участвали не само руснаци, но и други етноси от Руската империя. Имперският апетит на Русия към балканите е описан с едно изречение - има го. Ама как, защо и че това е империализъм, а не топли братски чувства въобще не става ясно.

Друг пример е, когато се коментира Съединението, срещу което Русия категорично е против, защото не иска силна и независима българска държава. В учебника пише, че руският император не искал да си развали отношенията с другите Велики сили. С други думи, той не, че е против България, ами да не се кара с тия лоши Западняци. За такива разсъждения обикновено късат на изпити, а това е съгласуван с МОН учебник.

На урока за Първата световна война пише, че има битки за Добружда, ама не става много ясно, че генерал Иван Колев не се бие само с румънци, ами разгромява руската кавалерия там. Думите му за това, че руснаците трябва да бъдат прогонени от българските земи също няма да ги откриете. Всичко е в рамките на едно изречение и ако човек не знае, може да не разбере, че сме били във война с Русия и тя е бомбардирала Варна.

А пък, когато стане въпрос за Народния съд, пише наистина за жертвите, а думичката фашистки режим е в кавички. Вероятно това трябва да е достатъчно да се обори лъжата, че в България е имало фашизъм. Струва ми се обаче, че 45 години манипулации на комунистическата историография, заслужават повече от едни кавички.

Ако случайно пък дочетете урока за Втората световна война, може и да успеете да прочетете половината изречение, че СССР ни обявява война, а не ние на тях. Няма да прочетете и как Сталин настоява американските бомбардировки над София да продължат.

Призракът на комунизма, например, свободно се разхожда в учебниците по История, макар и малко замаскиран. После няма какво да се чудим защо елементарни факти от историята ни не се знаят или се интерпретират грешно.

Ето снимка - подчертаното в жълто е за Съединението.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...