Последователи

петък, 22 септември 2023 г.

Деец на ВМОРО

 120 години от героичната смърт на Тодор Христов - Офицерчето.


На 21 септември 1903г., в края на славното Илинденско-Преображенско въстание, легендарният Тодор Христов заедно с 18 свои четници води героично сражение с турците, в планината Виляч, Скопско-Прешевско, в което загива само на 25 годишна възраст, с 11 четници.

Тодор Христов, известен и като Офицерчето е един от най-значимите български военни, революционер и национален герой. Деец на ВМОРО. По време на въстанието е сред ръководителите на защитата на Крушовската република. В края на въстанието на 21 септември .

Христов е роден в 1878 година в големия български град Велес, тогава в Османската империя. Според "Македонска енциклопедиjа" том 2, стр. 1591 е роден в София на 20.01.1883 г. Завършва I прогимназиален клас. Учи във Военното училище в София, което завършва в 1902 година и започва служба в Пети конен полк.

В началото на пролетта на 1903 година напуска служба и заминава за Македония, като влиза в четата на Питу Гули, действаща в Крушовско. На Смилевския конгрес на Битолския революционен окръг е избран за член на Горското началство и за военен ръководител на въстанието в Крушово.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...