Последователи

петък, 24 ноември 2023 г.

Крим е завладян от Руската империя през 1783 г., т.е. едва преди 238 години, което никак не пречи на руснаците да го смятат за “изконно руски”.

 Крим е завладян от Руската империя през 1783 г., т.е. едва преди 238 години, което никак не пречи на руснаците да го смятат за “изконно руски”. 


Завладяването му е част от завладяването и колонизирането на т.нар. Новорусия и е стъпка от геополитическия “Гръцки проект” на Екатерина Велика за възстановяване на Византийската империя с руска марионетка на трона.


 ❗Към 1783 г. населението на Крим е почти изцяло от кримски татари, защото по-рано Суворов е изселил цялото гръцко и арменско население. 


❗Кримските татари са коренното население на Крим, формирали са се като етнос в Крим от различни групи: таври, скити, сармати, алани, българи, готи, гърци, хазари, печенеги, италианци и черкези.


❗ В края на 18 и началото на 19 век Русия заселва в Крим българи и немци за стопанското му развите.


❗До средата на 19 век руснаците са едва 6% от населението. 


❗В края на 19 век са 33%, и едва към войната се доближават до 50%. Руският елемент има мнозинство от 1944, когато Сталин депортира в Средна Азия целия народ на кримските татари и малките народи на кримските българи, немци (тях още през 1941), гърци и арменци.


Административно Крим от 1784 до 1917 е част от Таврическа губерня, в която влиза Южна Украйна.


 1917-1921 е независим, под немска окупация и под властта на белите или червените до края на Гражданската война. 


В състава на Руската СФСР е 1921-1941 и 1944-1954. 


В състава на Украинската ССР е от 1954, а от 1991 до 2014 е в Украйна. 


❗Тоест Крим е “руски” само 30 години, а 193 години е бил в Украйна – владяна от Русия или независима. 


❗И не е вярно, че Хрушчов, понеже бил украинец, дал Крим на Украйна. “Дава” го Маленков, който е по потекло българин от Охрид.


❗Това става по икономически съображения, понеже Крим не може без украинския хинтерланд.


И така, 77 години етническо мнозинство и 30 години административно числене към Русия – колко да е “руски” Крим?


През 2014 г. Путин заграби Крим с лъжа и сила. 


Референдумът същата година за присъединяване към Русия беше проведен в условия на руска окупация, отвличания и убийства на кримски татари, в него гласуваха руски граждани и руски военни от окупационните сили. 


Руснаци от други краища на Русия, които се бяха заселили в Крим преди 10 или 20 години, празнуваха “завръщането в родината”. Референдумът и анексията не са признати нито от ООН, нито от ЕС, признати са само от няколко страни като Судан, Северна Корея, Сирия и Зимбабве. Заради анексията Русия е под санкции и ще продължава да бъде.


Позицията на Радев не е на европейски президент, а е едно към едно като тази на Лукашенко – “фактите са такива”. Той още на диспута трябваше да отговори, че аншлусът на Крим е незаконен, точно както и аншлусът на Австрия от Хитлер. 


Но да не забравим, че Бойко Борисов и неговите корумпирани местни и централни власти позволяват на руснаци да се заселват по българското Черноморие, да купуват имоти без никой да проверява произхода на парите им, както е по закон, е стъпка към кримски вариант и за Варна и Бургас и цялата брегова линия.


Засега само това, че сме член на НАТО ни пази от нахлуване на зелените човечета на Путин, а те са на 2 часа път в международно достъпни им води. 


Преди време бях предложила лесно решение срещу опити да се направят в България анклави - без значение от коя държава.

 

Просто не трябва да се позволява надвишаване на квотата от 4% чужди физически или юридически лица (фирми) да притежават имоти, в която и да било община. Това изискване не се отнася за граждани на ЕС.

https://faktor.bg/bg/articles/petak-13/-kak-bratushkite-da-ne-ni-osvobodyat-za-treti-pat-po-krimski-83437


Даниела Горчева



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...