Последователи

петък, 24 ноември 2023 г.

Чиста и здравословна храна през Комунизма ?!?

 Чиста и здравословна храна през Комунизма ?!?

 Още от 1950 година са започнали да пръскат зловещо с ДДТ и не се знае кога са спрели.

 Да ви е сладко!

______________________________________________________________


ПРИ СОЦА: ПРЪСКАЛИ С ОТРОВНИЯ ПРЕПАРАТ ДДТ ТОНОВЕ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ


По времето на т. нар. социализъм в България е употребяван вредния за човека и забранен към днешна дата у нас и в Европейския съюз препарат ДДТ (дихлоро-дифенил-трихлороетан) за борба срещу вредители.


През 50-те години на ХХ век в някои случаи с ДДТ са третирани директно тонове зърнени храни, като Държавна сигурност е знаела за това и се е опитвала да изясни по агентурен път причините за това без обаче да дава гласност и да бъде предпазено населението.


За това свидетелства строго поверителна обобщена справка относно: Директна употреба на препарата ДДТ върху зърнени храни за консумация от 1950 г., който desebg.com публикува онлайн.


Тогава голямо количество зърнени храни – над 242 000 тона – са нападнати от гъгрица. Засегнати са зърнени храни в Ямболски, Русенски, Бургаски, Варненски (Сталински тогава), Толбухински (Добрички) и Старозагорски окръзи.


Срещу бръмбарите вредители е използван именно ДДТ, като на някои места препаратът е пръскан директно върху храните. Неправилната манипулация засегнала над 30 000 тона.


Всъщност днес е доказано, че пръскането с ДДТ е вредно за човешкия организъм и води до увреждане на черния дроб, сърдечносъдовата система, централната нервна система, спомага за появата на тумори и предизвиква много мутации.


В телата на пациенти, страдащи от Алцхаймер е установено до 4 пъти по-високи нива на ДДТ , отколкото здравите хора. Химическото съединение може да престои в човешкия организъм половин век, без да достигне до полуразпад и да се предаде на потомството.


Строго поверителната справка разкрива, че ДС е опитвала да изясни каква е вредата от препарата, но е получила разнопосочна информация от своите агенти и информатори.


Назначената по случая специална комисия не е успяла да установи по-категоричен начин дали третираните с ДДТ храни са годни за употреба или не.


Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959” на Комисията по досиетата, 2015 г.


линк : https://desebg.com/2011-01-13-09-25-08/3060-2017-02-04-17-53-30










Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...