неделя, 17 декември 2023 г.

На снимката: нотата, с която Съветският съюз обявява война на България. Очевидно от "благодарност", че не изпратихме нито един войник на фронта срещу тях!

 На снимката: нотата, с която Съветският съюз обявява война на България. Очевидно от "благодарност", че не изпратихме нито един войник на фронта срещу тях!


😈 "Нарекоха го освобождение", пише не без горчив сарказъм един от най-обективните и ерудирани кореспонденти от времето на Втората световна война Волфганг Бретхолц в книгата си "Видях сгромолясването им" и продължава:


🔻 "На 2 септември, превзела вече Румъния, Червената армия достига границите на България.

🔻 Да ги прекоси, тя няма никакво право, тъй като за Съветския съюз България не е вражеска страна. В София все още се намира неговият дипломатически представител, чрез когото най-много би могло учтиво да се помоли българското правителство да разреши транзитното преминаване на войските." (Бретхолц 1994; тук и по-надолу всички цитати са от тази книга).


🔻 Бретхолц нарича "сатанински" плана, който Москва замисля, за да се сдобие с "предлог" за абсурдното обявяване на война на България и разкрива предателската роля на военния министър ген. Иван Маринов, който се оказва съветски агент и се противопоставя на незабавното обявяване на война на Германия от правителството на Муравиев.


🔻 "В кабинета на Муравиев - пише Бретхолц - никой не подозира истинската му роля1, съгласяват се с него и се задоволяват на първо време да оповестят неутралитета на България. По този начин се дава на Съветския съюз желания предлог да обяви война на България. 


🔻 България - "победена" и "освободена"


🔻 "Това съобщение - продължава Бретхолц - е толкова абсурдно, че, както ми разказа един член на правителството на Муравиев, първоначално не вярват на ушите си нито външният министър, нито останалите членове на кабинета".


Междувременно войските на маршал Толбухин нахлуват в България и започват да окупират цялата страна.

🔻 Сатанинската маневра на Москва се увеличава с успех по цялата линия. България е едновременно "победена" и "освободена" от Червената армия!


🔻 Победена в една война, която трае само три дни и в която не се стига до нито едно сражение.


🔻 Освободена, без да има някой, от когото трябва да я освободят.


🔻 Но като "победена" страна България следва да се подчинява на Съветския съюз и не може да се позовава на правата си на суверенна държава.


🔻 Като "освободена" страна трябва да проявява въодушевена благодарност към Съветския съюз и да изпълнява неговите желания.

🔻 Англо-американците са изхвърлени от играта, преговорите за примирие в Кайро са прекъснати... Бъдещето на България лежи окончателно в ръцете на Съветския съюз."


https://liternet.bg/publish19/d_gorcheva/evropa-sled-yalta.htm

чрез Даниела Горчева




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.