четвъртък, 18 януари 2024 г.

Бесарабските българи живеят в областта Бесарабия, разделена днес между Молдова и Украйна

 🇧🇬 Бесарабските българи живеят в областта Бесарабия, разделена днес между Молдова и Украйна. Потомци са на български изселници от Тракия и Добруджа. Те говорят добре български, макар и с акцент, обичат България, дори да не са я виждали, и пазят от векове българските традиции и обичаи.

_

📖 Българите са петата по численост народност в Украйна. По официални данни там има между 250 и 500 хиляди души от български произход или с българско самосъзнание. Неофициално се смята, че са над 1 милион. Бесарабия е в границите на българската държава от 650 до 1018 г. и с някои прекъсвания от 1185 до средата на 14 век. След това региона е част от Молдова, Османската и Руската империя.

_

◾Масовото заселване на българи в областта започва през Руско-турската война от 1806 – 1812 година. Руските власти предоставят на бесарабските българи статут на колония и им дават земя. Тя обхваща близо 60 села и е разделена на четири района. Главното селище Табаки, по настояване на заселниците е прекръстено на Българград. Името обаче не може да се изговаря от русите и така става Болград.

_

◽В периода 1918-1940 г. Бесарабия е под румънска окупация. Властите в Румъния налагат политика на асимилация на българското население. Това предизвиква изселническа вълна. Започва емиграция в Бразилия, Уругвай, Аржентина, САЩ. Само за Бразилия заминават около 10 000 бесарабски българи. По официални румънски данни през 1930 г. в Бесарабия живеят над 160 хиляди българи, но в това число не са включени повече от 100 000 българи гагаузи.

_

🌍 В края на 80-те години сред българите в СССР се заражда движение на национално възраждане. Издават се български вестници, създават се културни дружества, в много училища започва да се изучава български език. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. в Болградската гимназия голяма част от учебните предмети се преподават на български език. Създава се Асоциация на българите в Украйна. Нейният председател е Антон Киссе. През 2004 г. в центъра на българите Молдова - град Тараклия, е открит Тараклийският държавен университет. Учебно заведение което е съфинансирано от българската държава и в него се преподава на български и молдовски.

_

🇧🇬📖 Българските селища на полуостров Крим са документирани още в древността, съществуват и през средновековието. От края на 18 и самото начало на 19 век, започва заселване на дунавски българи, главно от Източна Тракия, от района на Малко Търново. Към 1921 г. на полуострова има три селища - Стари Крим (Булгарщина), Кишлав и Балта, с 3000 жители. Още през 1811 г. в Кишлав е построена дървена, а по-късно и каменна църква. В началото на 20 век в почти всичките 16 български села има училища. Най-трагична за кримските българи е 1944 г. След изтеглянето на германските войски от Украйна, през юни 1944 г. на 14 000 кримски българи е наредено след два часа да напуснат домовете си. В товарни вагони те са разселени в Урал, Сибир, Средна Азия, където живеят под строг контрол. През 1956 г. тези българи получават разрешение да напуснат посочените райони, но без право да се завърнат в Крим. Едва 3-4 хиляди души се връщат след разпадането на СССР.

_

📝 Според последните данни в Украйна живеят повече от 300 000 българи. Още толкова не се самоопределят като българи, но по родов корен и селищен произход са българи. В Одеска област живеят 150 000 или 73% от българите в Украйна; в Запорожка област – 27 700 или 14%; в Николаевска област 3%; в Донецка област 2%; в Кировоградска област и полуостров Крим по 1%.












Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.