Последователи

неделя, 14 януари 2024 г.

В негова чест опознавателния ни авио знак е LZ

 Поклон пред паметта на един велик българин!


     " На 13.01.1961 г., Цветан Лазаров напуска този свят. Той е български инженер и професор, най-продуктивния авиоконструктор (самолети „ДАР“, „КБ“ и „ЛАЗ“) и учен в областта на авиацията, работил в България. Самолетите и хеликоптерът ЛАЗ, носят неговото име.

      За кратко – от 30-те години на XX век до средата на 50-те, благодарение на усърдната му работа, България се превръща в един от големите производители на самолети в Европа. Стига се до там, че държави като Югославия и Полша внасят от моделите, произведени от Цветан Лазаров.

      Въпреки това обаче, след 1944 г.,  управниците ни са "посъветвани" от СССР, че в България не е хубаво да се развива самолетостроенето. То бива умишлено възпирано и се стига до момента, в заводите в Ловеч от където са излизали произведенията на Цветан Лазаров, да произвеждат ...велосипеди и мотопеди. Съдба...

      За сведение: 

      – Самолетите и хеликоптерът ЛАЗ, са на негово име;

      –  абревиатурата LZ, произлиза от инициалите на професора и се ползва за код за разпознаване на българските полети в Международната организация за гражданска авиация! До днес!

      Тя  се ползва и за име на популярната българска марка аерошоколади LZ. 

Когато топите вкусотията с въздушни балончета в устата си, подсетете са за миг и за Цветан Лазаров! "







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...