Последователи

понеделник, 13 ноември 2023 г.

Раул Глабер напомня някои малко известни факти от предателството на българските комунистически престъпници, все московски слуги:

 Раул Глабер  напомня някои малко известни факти от предателството на българските комунистически престъпници, все московски слуги:


"Македонският научен институт чества 100-годишнината си.


💙 Създаден е през есента на 1923 г. по идея на Щипското братство - организация на българи от Щип за материална и морална поддръжка на бежанците от Щип. 


💙❗Седалището му е в София - този град на бежанци (София удвоява и утроява населението си след войните), нов дом на българите бежанци от Одринска и Западна Тракия, Егейска и Вардарска Македония, Северна и Южна Добруджа, Западните покрайнини, Поморавието и Тимошко...


💙 В МНИ влизат големи учени с произход от Македония, като Любомир Милетич, Иван Георгов, Александър Балабанов, Никола Стоянов, Михаил Арнаудов, Иван Снегаров, Йордан Иванов... Сътрудничат му учени като Стефан Младенов, Анастас Иширков, Васил Златарски, Иван Шишманов... 


💙Първият председател е проф. Иван Георгов от Велес - 1923-1927, проф. Любомир Милетич от Щип - 1928-1937, проф. Никола Стоянов от Дойран. 


❗След преврата на 9 септември 1944 г. проф. Стоянов е арестуван като "великобългарски шовинист", на негово място председател става проф. Димитър Силяновски от Крушево, но скоро след това се оттегля, защото комунистите го притискат да пропагандира македонизма.


🔻 Председател става Георги Кулишев от Дойран, учител в Солунската гимназия, протогеровист и звенар, противник на Ванчо Михайлов, външен министър във второто правителство на Кимон Георгиев, верен на ОФ-властта.

❗Но не е предател, спасява Димитър Талев от смърт в концлагера, заради което Лев Главинчев му се заканва да го убие.❗


😡❗На 15 март 1947 г. по решение на Политбюро МНИ и Македонският етнографски музей са предадени на Скопие.


 ❗По подобни начини са превзети и унищожени от комунистите и останалите научни, землячески и благотворителни организации на бежанците от Тракия, Добруджа, Западните покрайнини и Поморавието. 


😡❗Понеже Москва възлага на България ролята да се сближи с Турция и Гърция, през 1975 г. Тодор Живков декларира през Караманлис, че България няма териториални и малцинствени претенции, а през 1977 г. е разпуснат и Съюзът на македонските научно-просветни дружества, както и тракийските организации. 


💙След 1990 МНИ е възстановен. Днес негов председател е медиевистът проф. Георги Николов с корени от Охрид."

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...