Последователи

събота, 8 юли 2023 г.

Телос Аграс и куриера му Антониос Мингас

 7 ЮЛИ

На днешният ден в 

1907 година, са заловени гръцките андарти и български душмани - Телос Аграс и куриера му Антониос Мингас и са обесени между селата Владово и Техово. Върху труповете са били намерени бележки, подписани от българския войвода Апостол Петков, в които пише: „В тая местност се говори само български и турски! Всички, които разпространяват тук гръцкия език ще споделят същата участ! ”.

 Наказанието е наложено лично от легендарния Постол Войвода (Апостол Петков ) - Ениджевардарското слънце.


За какво са наказани? 

 За многобройни престъпления срещу българите в този край на Македония.

 Саранделос (Телос) Агапинос, известен като капитан Аграс, е офицер от гръцките сухопътни войски и е един главните организатори на Гръцката въоръжена пропаганда в Македония в началото на 20 век. Телос Аграс е роден през 1880 година в Навплио, Гърция, но корените му са от Месения, където родът му е играл важна роля в Гръцката война за независимост. Влиза в гръцката военна академия, от където излиза като лейтенант от гръцката армия през 1901 година. Включва се в дейността на гръцкия македонски комитет след смъртта на Павлос Мелас през 1904 година. През септември 1906 година влиза в Македония с чета от 14 души. Установява се в близост до Ениджевардарското езеро, където с помощта на богатия търговец Зафирис Логос и Антониос Мингас от Негуш настъпва в езерото. Местния гъркоманин Гоно Йотов координира действията Аграс и другите капитани. Тогава негов подвойвода е Георгиос Тилигадис. С пристигането си Телос Аграс овладява българската колиба Кука в езерото. Заедно с Панайотис Пападзанетеас действат в западната част на езерото, Константинос Сарос в южната, а Йоанис Деместихас в източната част. На 14 ноември 1906 година Аграс е тежко ранен при нападение над Жервохор, където под командването на Апостол Петков андартите са отблъснати с общо 9 човека жертви. След това Аграс е изпратен на лечение в Солун. Той продължава с активната си дейност в района, но след няколко месеца сражения здравето му се влошава и се разболява от малария. Кординаторът на гръцките сили Константинос Мазаракис (капитан Акритас) изпраща Аграс в Негуш през април 1907, където започва да набира новобранци към четата на сменилия го Николаос Думбиотис (капитан Аминтас). Воденската чета на ВМОРО разбива андартската чета на Телос Аграс. От всички заловени само Телос Аграс и куриера му Антониос Мингас са обесени между селата Владово и Техово, а другите са освободени. Според гръцки източници Аграс и Мингас са пленени при опит за мирни преговори с дейци на ВМОРО от войводите Златан и Георги Мучитанов - Касапчето, след което няколко дни са държани в плен и накрая убити. В Гърция Телос Аграс се смята за мъченик на гръцката въоръжена пропаганда в Македония и един от най-важните и ефективни андартски капитани. Става известен на масовата публика главно с книгата на гръцката писателка Пинелопи Делта „Тайните на блатото“. В село Техово местни жители чупят носа на статуята на Телос Агапинос. През 2008 година статуите на Антонис Мингас и Телос Агапинос между Владово и Техово са разрушени от местни жители.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...