Последователи

събота, 29 юли 2023 г.

Днес ми е едно някак исторически-ретроспективно, някак риторично-въпросително

 Днес ми е едно някак исторически-ретроспективно, някак риторично-въпросително. 

    Всички знаем от деца и се гордеем с героизма на българската армия срещу сръбската при Сливница и Драгоман през 1885 г.

    Всички знаем от деца и се гордеем с героизма на българската армия срещу турската при Одрин през 1912 г.

    Всички знаем от деца и се гордеем с героизма на българската армия срещу англичани, французи и гърци при Дойран през 1918г.

    Всички знаем от деца и се гордеем с героизма на българската армия (макар да е била поставена в крайно унизителното положение на поделение на окупационната червена армия и заставена да се бие срещу довчерашните си съюзници) при Драва през 1945 г.

    Всички знаем от деца и се гордеем с много още героични битки и победи на българската армия през вековете.

    Защо обаче когато бях дете никой не знаеше (и поради това нямаше как да се гордее) за героизма и победното сражение на българската армия срещу руската през 1916 г. при Добрич?

    А когато остарях всички вече бяха узнали, но защо - за огромно мое учудване и потрес - доста малко се оказаха тия, които бяха горди с героизма и победното сражение на българската армия срещу руската през 1916 г. при Добрич? Повече се оказаха тия, които изпитваха някакво неудобство, да не кажа и тих срам от тая българска победа!

    Да не би тогава руската армия да е била по-българска от българската и да е защитавала българския национален интерес, а пък българската армия всъщност да не е била чак толкова българска, а подвластна на нечия чужда, враждебна нам зла тъмна сила?!

    И ако - не дай Боже - в наши дни отново се стигне до аналогичен сблъсък - дали пак ще бъдат малцинство хората, които биха се зарадвали на една евентуална българска победа срещу Русия?!


__________________________________________

Ако сте от София и искате да се поклоните пред паметта на генерал Иван Колев, утре ( 29 юли), на Централни Софийски гробища, последвайте този линк . Събитието се организира за поредна година от родолюбеца Никола Григоров



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...