Последователи

вторник, 8 август 2023 г.

Единственото решение на сегашната криза е окупация на България

 За да не е къса паметта ни! На 8 срещу 9 август 1886 г. група офицери рублофили, подтикнати и платени от Русия, извършват преврат срещу княз Александър І Български!

Превратът на русофилите срещу княза е първият /и не последен/ в най - новата българска история. До него се стига след успешната защита на българското Съединение. Народното дело е подкрепено от княз Александър и целия народ, но срещу него се обявява Русия, която следва своя антибългарски курс. През 1886г. България е разтърсена от остри вътрешнополитически борби. Двата лагера са ясно очертани и заемат крайни притивоположни позиции в отношението си към княза. ,,Петата колона'' на русофилите следва изцяло руската политика и се бори за сваляне на княза, обявен за главна пречка за нормализиране на отношенията с Русия. Срещу ,,петата колона'' застават патриотите съединисти, които считат княза за герой на България и гарант на нейния суверенитет. През 1886г. руската дипломация подготвя и плаща за свалянето на княз Александър Батенберг, което е осъществено чрез преврата на русофилите офицери на 9 август 1886г. След успеха на преврата срещу Батенберг руският посланик в Цариград Нелидов се хвали като признава срамежливо: ,, Организирането на преврата на 9 август струваше на Русия само 300 000 лева.''

Всъщност руските планове са още по-сериозни. Цели се преминаване на България от статут на ограничена под руски диктат автономия към поглъщането и като Задунайска губерния в състава на Руската империя.

Русия не крие намеренията си. На 29 март 1886 година редакторът на вестник „Московские ведомости" царедворецът М. Н. Катков пише в упор:

„Единственото решение на сегашната криза е окупация на България. Там не ни е нужен дипломатически представител при незаконното им правителство, а комисар с диктаторски права". Руският агент Драган Цанков в своя вестник „Светлина" приглася : „Русия трябва да ни окупира. Ако в един прекрасен ден в Русчук и Варна би се показали донците и руската музика би разиграла нашия национален марш, народът пак би въздъхнал свободно, както в 1878 година, при освобождението от турците".

Тази заплаха е усетена навреме от българските патриоти, които бързо се организират начело с председателя на Народното събрание Стефан Стамболов и успяват чрез контрапреврат да върнат княза. Неодобрението на неговото завръщане от руския император води до повторната му абдикация на 25 август 1886г. Така започва безкняжието в България - август 1886 - август 1887г., по - известно в международната политика като ,,българската криза''.









Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...