Последователи

петък, 15 септември 2023 г.

На днешния ден 15 септември 1917 година в Плевен се е родил легендарният български музикант и цигулар, убит в лагера в Ловеч

На днешния ден 15 септември 1917 година в Плевен се е родил легендарният български музикант и цигулар, убит в лагера в Ловеч - АЛЕКСАНДЪР НИКОЛОВ, с прякор САШО СЛАДУРА.

(15.09.1917 - 26.09.1961) 


Бащата на Александър, инженер Георги Николов, е един от създателите на Борисовата градина. Майка му е чехкиня - дъщеря на управител на голям чешки замък.

Александър Николов завършва италианско училище в Пловдив, френския колеж "Сен Августин" в Пловдив и след това учи музика в Прага.


След като се завръща в България и след разформироването на Царския симфоничен оркестър, той започва да свири като солист цигулар в оркестъра на ресторант "България", където става любимец на публиката и заради веселия си и шеговит нрав получава прякора Сашо Сладура.

Солистка на оркестъра по това време е Леа Иванова.


Липсват голям брой данни за живота му поради унищожаване на информация за него от комунистическия режим в България. Говори се, че е обичал да разказва вицове за Вълко Червенков.

На 15.09.1961 г. със заповед номер 234 на Мирчо Спасов, Александър Николов е изпратен в трудовия концентрационен лагер в Ловеч. Там успява да преживее само 11 дни. След побои, малтретиране, унижения и подигравки е убит на 44 години.


В Пловдив има негов паметник, а улица в софийския квартал "Кръстова вада" е кръстена на него.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...