Последователи

неделя, 17 септември 2023 г.

Търновският Митрополит Софроний произнася следната проповед в с. Костел, Еленско:

 На 14 февруари 1947 година, Търновският Митрополит Софроний произнася следната проповед в с. Костел, Еленско:


„О, синове заблудени, о, синове недостойни, бедняци и голтаци и простаци (говори за отечествено-фронтовците, б.р.), не виждате ли, че не можете да управлявате? Не чуствате ли презрението на благочестивия и христолюбив български народ? Не се управлява с насилствено вземане от богатите, унищожаването на частната собственост, защото народ без частна собственост е стадо, впрегнато в хомот, без свобода и производителен труд. 

– Благочестиви християни, отворете апостола за да видите, че тези невежи простаци и безбожници са откраднали Христовата истина – РАВЕНСТВО, БРАТСТВО И СВОБОДА, за да я изпразнят от истинското ѝ съдържание и смисъл. Скрити зад тези истини те разстрелват, тровят и мъстят. Наистина злокобен е онзи ден в който евреина Маркс написа своите мръсни пасквили, в които смеси стопанството, политиката и морала. Ленин се помъчи да коригира грешките му, а Сталин се мъчи днес да ги доизправи. Най-големия безбожник Иля Еренбург, след като видя как живеем ние тук и хората в Унгария върна се в болшевишка Русия и отправи гореща молитва към всевишния „За матушка Русия“, а нашите заблудени безбожници продължават да вървят по грешките на евреина Маркс. 

- Завърнете се заблудени! Стига сте служили на чужди интереси! Стига сте яли желъди заедно с прасетата на вашия високомерен господар! Елате при нас, ние се борим срещу шмайзерите. С вяра победи Христос. Благочестиви Християни обединете се под покрива на църквата, за да изживеем това бурно и революционна време, да смъкнем шмайзера и камшика и върнем спокойствието на народа. В целия свят очите на най-големите държавници са обърнати към Бога. Те търсят благословията и милосърдието му. 


- Труман – Председателя на Съединените Щати се обърна към Бога да благослови усилията на Американския народ за възстановяването на мира. Атли при откриването на събранието на ООН, заведе всички присъствующи да получат благословията на светата църква. Дори и болшевишкия главатар Сталин, като се намери на тясно, когато германците бяха при Сталинград, даде свобода на Светата и православна църква, за да получи благословията ѝ и да победи. 


САМО У НАС СЕ НАМИРАТ ХОРА, ДОШЛИ ОТ ВЪН, КОИТО ДОБРЕ ВЛАДЕЯТ ПОЛИТИЧЕСКАТА ИКОНОМИЯ, НО ВОЮВАТ СРЕЩУ ЦЪРКВАТА.

Братя и сестри благочестиви чеда Господне, опомнете се! ДО КОГА ВИЕ ЩЕ ТЪРПИТЕ КОМУНИСТИТЕ ДА СЕ ГАВРЯТ С ВАС, КОМУНИСТИТЕ ИСКАТ ДА ВИ УДУШАТ КАТО ВИ ОТНЕМАТ ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ!...“


Светла му памет!




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...