Последователи

четвъртък, 12 октомври 2023 г.

90% от дейноста на отряда се състои в набавяне на храна и "героична акция" за тенджери и тигани в почивната станция.

 Представям ви книгата "Моята сестра Вела", чийто автор е Гера Пеева, също партизанка, заедно със сестра си Вела.

Вела Пеева е ремсистка и комунистка. Нейния антифашизъм се ражда като на всички комунисти - на 22 Юни 1941г., след като Германия напада СССР. Вела става партизанка на 27 април 1943 г. в отряд "Антон Иванов" и се самоубива в сражение на 3-ти Май 1944г.

В книгата са описани 4 "героични" акции за този период. Първите две акции:

"През юли бяха организирани една след друга две акции. На двадесет и девети юли нападнахме светлоструйското държавно горско стопанство в местността Чекура. Акцията завърши с голям успех. Бяха взети големи количества хранителни продукти, обувки, взрив, фитил и др. Към полунощ отрядът напусна обекта.

С бърз преход след три дни стигнахме до село Борино, където се намираше мандра със складирани кашкавал, сирене, масло, предназначени за немците на Източния фронт. Завзехме мандрата. Намерихме над 4000 пити кашкавал, повече от 10 големи бурета масло и сирене. Заехме се да пълним раниците. Вела хем се радваше на изобилието, хем съжаляваше, че от тези толкова ценни храни за отряда можем да вземем незначително количество, останалото трябваше да унищожим. В раницата й с усилие се вместиха четири пити, а тя продължаваше да се суети и да търси начин още да побере. Към този товар добави и две торбички с масло."

"На 14 септември нашата чета започна да се готви за акция. Беше решено да бъдат нападнати вилите и почивната станция край село Бойково. Оттам искахме да се снабдим с домакински съдове, дрехи и други неща, необходими за отряда."

Междувременно е нападната и една дъскорезница. 90% от дейноста на отряда се състои в набавяне на храна и "героична акция" за тенджери и тигани в почивната станция.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...