Последователи

четвъртък, 19 октомври 2023 г.

Виден български военен деец, подполковник, създател на нелегалната антикомунистическа организация „Цар Крум“.

 На 18 октомври 1894г., в българското велешко село Уланци е роден Антон Иванов Кръстев Иновски. Виден български военен деец, подполковник, създател на нелегалната антикомунистическа организация „Цар Крум“. В 1923г. участва в арестуването и инквизирането на сваления чрез Деветоюнския преврат национален предател и сръбска подлога Александър Стамболийски. Осъден на смърт и обесен от комунистите - престъпници на 15 септември 1947г.

От 1945г. служи в 1-ва отделна армия и същата година създава и става основен идеолог на конспиративната военна организация „Цар Крум“, която има за цел да свали чрез военен преврат отечественофронтовско правителство и да ориентира страната към западните демокрации. В устава на организацията е записано, че организацията се стреми:

,,ДА ОСВОБОДИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ДЪРЖАВА ОТ РУСКОТО РОБСТВО И КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ТЕРОР.“

Служи в 61-и пехотен полк и 35-и пехотен врачански полк. От 1921 г. служи в 25-а пехотна драгоманска дружина. 

От 1928 г. е помощник-началник на 1-во софийско бюро, а по-късно същата дружина служи в 6-и пехотен търновски полк. От 1931 година служи в 15-и пограничен участък, от 1933 г. служи в 25-а ехотен драгомански полк. Дружинен командир е в Двадесет и пети пехотен драгомански полк.[1] През 1934 г. майор Кръстев е назначен за началник на снабдителната служба в Главното интендантство, а от 1935 е в Столичното комендантство, като същата година служи отново в 6-и пехотен търновски полк. През 1936 година майор Кръстев е назначен за началник на погранична секция в щаба на 1-ва пехотна софийска дивизия.

По време на Втората световна война (1941 – 1945) подполковник Кръстев служи в щаба на 14-а пехотна дивизия (1943) и в 25-а пехотен драгомански полк. 

„Цар Крум“ е разкрита през 1946 година и 7 от ръководителите ѝ са съдени на процес от 5 до 15 август, като същата година подполковник Кръстев е уволнен от служба, а по-късно осъден на смърт и обесен на 15 септември 1947 година.

След падането на комунистическия режим в България, по молба на Управителния съвет на Съюза на възпитаниците на Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, Столичният общински съвет кръщава улица в София на негово име.

Подполковник Кръстев е женен с 1 дете.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...