Последователи

събота, 4 ноември 2023 г.

АРХАНГЕЛОВА /ВОЙНИШКА/ ЗАДУШНИЦА

 АРХАНГЕЛОВА /ВОЙНИШКА/ ЗАДУШНИЦА


Православната ни църква я отбелязва в първата събота, на 4 ноември с обща панихида за починалите. Тя предхожда големия празник на Св. Архангел Михаил, който е на 8 ноември.


На Задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя, преливаме гроба с червено вино, запалваме свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия. На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези.Наричана още Голяма задушница, тя е последната за годината,преди настъпващите коледни пости.


Правят се помени, или наричани още - раздавки или подавки, които се поднасят за „ Бог да прости“ на близки, роднини,познати и непознати. В раздавката традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас. Тази задушница е наречена и "войнишка", защото войните, които води България за обединението си през XIX и XX век - Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна, започват в навечерието на месец ноември. Затова на тази задушница се прави помен и на загиналите за Родината воини.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...