Последователи

сряда, 20 декември 2023 г.

Около 1760 г., софийски бей, еничарин, си харесва земята в Слаковци и я откупува от местните български селяни

 " Най-големият бандит в Османската империя - Кара Фейзи.

Роден е в Слаковци, Брезнишко.

Около 1760 г., софийски бей, еничарин, си харесва земята в Слаковци и я откупува от местните български селяни.

Откупуването е принудително, на безценица, а те му стават аргати, като продължават да обработват същата земя, но вече за бея. Той постепенно, за няколко години успява да вкара селяните в огромни задължения.

Когато те се разбунтуват и палят чифлика, той не търси възмездие, наказания, каторга, а използва ситуацията , за да ги задължи да изработят унищоженото и така ги вкарва още повече в спиралата на задълженията.

Кара Фейзи се ражда в тази ситуация около 1762 г. и оцелява като единствено дете в семейството на български селяни.

Когато пораства и навършва 17 г. решава, че този живот не е за него. 

Иска да стане спахия.

Да му дадат земя, някое село да управлява.

Проблемът е, че по това време Османската империя вече е в разпад и се свива, а хиляди спахии се връщат безработни в империята, тъй като териториите са завладени от други държави. И стават разбойници.

Българчето отива в джамията в Брезник, настанява се в приюта към джамията и иска от Шемседин ефенди да го стори мюсюлманин и да напише молба до Портата да му дадат спахилък.

Шемседин ефенди такова чудо не бил виждал - българин да дойде и да поиска доброволно да приеме исляма.

Една година Фейзи чака в приюта на джамията отговор от Високата порта и накрая получава естествения отговор - да му дадат един кат нови дрехи и да го пратят по живо, по здраво.

В приюта той живее с още двама турци, които като него, разчитат на милостиня.

Вдига ги и тръгват от Брезник към София.

По пътя, в прохода виждат трима търговци.

Ограбават ги и ги убиват.

През следващите дни търсят нови жертви.

Постепенно към тях се присъединяват още бандити.

Дружината достига 20 човека.

Тогава Фейзи убива двамата си приятели, за да може да си осигури доминация в бандата.

Постепенно дружината се разраства и през следващата година започват да нападат села в района, а по-късно нахлуват и плячкосват София.

През следващите години се прехвърлят към богатите села в Пазарджишко, Пловдивско, Котелско, Сливенско.

Пламва цяла Тракия.

През 1797 година се съюзява с друг кърджалия, Манаф Ибрахим, води голям поход в Източна Тракия, завзема Хасково, пресича Тунджа и стига до Одрин.

През 1799 година, заедно с големия бандит Индже войвода, завзема Лозенград и с около 600 конници контролира и рекетира целия регион.

По това време вече разполага с конница от 5000 човека.

Същата година ограбва керваните , които се връщат от Сливенския панаир в посока Цариград, които са охранявани от 6000 конница.

Стойността на ограбеното е над 3 милиона златни гроша.

През 1800 г. превзема Карнобат, после и Люлебургас, като прекъсва връзката Одрин-Цариград.

През 1800 г. Кара Фейзи праща конница до Търново за да помогне на видинския владетел Осман Пазватоглу, който иска да отцепи от Османската империя Видинсия вилает и да си създаде държава.

През пролетта на 1803 година Кара Фейзи, заедно с бандите на Али Молла и Дели Кадри отново нахлува в Източна Тракия, а правителствените части се укриват зад стените на Одрин и Цариград.

Да уточним, че по това време Османската империя не разполага нито с полиция, нито с редовна армия, а само с лична гвардия на султана, която е в Цариград.

През 1804 г. частите на Кара Фейзи вече покриват територия от Пиротско до Новозагорско и са пълновластни господари.

Наглостта и безочието му стигат до там, че за една нощ той подпалва едновременно 36 села пред стените на Цариград, а историческите анали описват как султанът безпомощно стои на стената и гледа пред себе си нощното поле, което прилича на звездно небе от блестящите пожари.

Властите успяват да се справят с Кара Фейзи едва, когато обещават амнистия на други кърджалии, ако се съюзят срещу него.

Така и няма сведения той да е бил залавян или убит, а последните сведения за него според Вера Мутафчиева са от манастирска приписка от 1843 година, според която по това време той все още управлява в Брезник на преклонна възраст.

Та, за да разберете какво е представлявала разпадащата се Османската империя по онова време, не е зле да прочетете Вера Мутафчиева.

Аз съм може би единствения човек , който има представа къде е укрил несметното си имане Кара Фейзи."


Важен детайл към историята на Кара Фейзи е ,че чичовците на Георги Раковски се нагърбват със задачата за запазят Котел от кърджалията и бандата му!Дачо и Матей се справят успешно като около града първоначално е изграден шарампол и хората им са успяли да устоят!

Препоръчвам на всеки да прочете "Летопис на смутното време" и "Кърджалийско време"на професор Вера Мутафчиева,там наистина е описано по невероятен начин това,през което са преминали предците ни!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...