Последователи

сряда, 10 януари 2024 г.

Виден български революционер и национален герой. Просветен деец, историк и географ, активен член на ВМОРО

 На 9 януари 1967г., в София умира Анастас Спасов Разбойников, наричан Канарски и Скандала. Виден български революционер и национален герой. Просветен деец, историк и географ, активен член на ВМОРО. Един от легендарните образи по време на славното Илинденско-преображенско въстание в бунтовната 1903г. Делегат е на конгреса на Петрова нива (представител на Бунархисарския околийски революционен район), където заедно с Христо Силянов е избран за секретар на конгреса, а по време на въстанието също е секретар на войводата Стоян Петров.

Роден е в 1882г., в Свиленград, тогава в Османската империя. Завършва Одринската гимназия „Д-р Петър Берон“ през 1902 година. Там заедно със свои съученици основава ученически революционен кръжок. След като завършва, става главен учител в Бунархисарско. Там се среща с четата на Иван Шишманов, за да се уговаря начина на организиране на населението. 

През 1905-1909 година, следва история и география в университетите в София и Лозана. В 1909-1910 година Разбойников е учител в българското педагогическо училище в Сяр, а в 1910-1912 година — в Солунската българска мъжка гимназия. В Солун редактира вестници и списания („Искра“ и „Знание“), публикува първите си научни грудове. Участва в Междусъюзническата война.

В периода 1913-1934 година, Разбойников живее в Пловдив, където е учител, директор на Учителския институт, окръжен училищен инспектор, гимназиален директор. В 1934 година се установява в София, където работи като окръжен училищен инспектор и гимназиален директор до 1943 г.

Разбойников публикава над 180 труда с научно значение, посветени предимно на българското минало по време на Османския период и Възраждането. Географските интересите на Разбойников са ориентирани преди всичко към изследването на Тракия. Той изследва поселищна история, демографски процеси, социални отношения, национално-освободително движение в Тракия и Македония, публикува или въвежда в обращение османски и други извори. Разбойников е автор и на учебници по различни географски дисциплини.

Сътрудник е на Институтите по история, география, етнография и археология към БАН.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...