Последователи

събота, 20 януари 2024 г.

Един от най-значимите български революционери, учител и национален герой от Беломорието. Дедеагачки войвода на ВМОРО

 На 20 януари 1908г., в българското село Окуф (Беломорска Тракия, а днес Ликофос (Гърция), е съсечен на парчета от турците - Бойко Стайков Чавдаров, с псевдоним Боянка. Един от най-значимите български революционери, учител и национален герой от Беломорието. Дедеагачки войвода на ВМОРО.

На 7 януари (стар стил) 1500 души турска пехота и конници обграждат Окуф. Чавдаров с двамата си четници се опитва да пробие обръча, но пада убит в северната част на селото, единият му четник е ранен, а другият се спасява. В Чавдаров са намерени 800 лири. Тялото му е насечено на късове и е забранено да се погребе. Много от жителите на селото са бити, а петима са арестувани - Яни Николов, Петко Дервенджи, син му Димитър, Атанас Стаматов, Митрю Киров от Дедеагач.

Той е роден в 1880г., в българското село Домуздере (Беломорска Тракия, а днес Нипса, Гърция). Родители са му Мара и Стайко, има сестра Груда и брат Стоян. Завършва гимназията „Д-р Петър Берон” в Одрин. Работи като учител в Раклица, Лозенградско (1899 - 1900), в родното си село и други места. Става член на ВМОРО, формира революционни комитети и създава канали за набавяне на оръжие. През септември 1902г. формира революционен комитет в Домуздере. Христо Караманджуков го нарича:

„Много активен и ревностен работник"

С негово съдействие на 8/12 септември на Малка Богородица, събора на Домуздере, се състои околийска сбирка с присъствието на ръководителя Константин Антонов, в която участват учители от околните села.

От 1904г. след разкрития на властите е нелегален, а от декември 1905г. е районен войвода. През пролетта на 1907г. подготвя нова чета. През ноември 1907г. участва в съвещанието в Лъджакьой заедно с Лазар Маджаров и Петър Васков и в завързалото се сражение с турски аскер. Умира на 20 януари 1908г. в Окуф, Дедеагачко в сражение с турска войска.

Според вестник „Илинден“ в убийството на Чавдаров е замесен българският архиерейски наместник в Дедеагач поп Тодор Попниколов. „Одрински глас“ в №6 потвърждава, че поп Тодор е предал Чавдаров, но това станало, защото Чавдаров се бил побъркал след смъртта на другарите му Маджаров и Васков и извършил маса убийства сред населението. В №7 обаче „Одрински глас“ отхвърля версията с предателството и твърди, че Чавдаров и двама четници са предадени от пазвантина на селото. Тримата пристигнали в Окуф в началото на януари, пазвантинът на влизане ги видял, проследил ги, и ги издал във Фере.


*Бойко Чавдаров е в средата на снимката.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...