Последователи

петък, 23 юни 2023 г.

СПОМЕНИ ОТ СЪВРЕМЕНИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

 "СПОМЕНИ ОТ СЪВРЕМЕНИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ


- ЖИВОТ, ДЕЛО И СЛУЧКИ ОТ БИТИЕТО НА АПОСТОЛА"


Споделям ви спомените на Петър Стоянов - ученик на Левски в с. Войнягово (1864-1866): 

"Ние имахме страхопочитание към учителя си. Достатъчно беше да хвърли един строг поглед върху някой ученик, и той ще се закове на мястото си. Един ден учителят си бе в неговата стая, а ние учениците - в нашата; стана едно силно сборичкване по между ни и аз блъснах така силно вратата, че се чу чак на улицата. Обезпокоен от това учителят дойде при нас.. На мен като най-виновен ми удари една плесница, че видях звезди сред бял ден." 

Спомени: Сп. "Сливница", бр ,19 и 20, 1910г.

От споделеното от Петър Стоянов разбираме, че по време на учителството си Левски се е ползвал с уважение сред учениците. В тази му постъпка, с удрянето на плесница, ние виждаме, всъщност, човешкия, земен облик на един млад даскал. В интерес на истината, тази случка е рядко изключение. Писал съм ви и в други статии, че Левски е един от реформаторите на българското образование, като изоставя старата практика на възпитание чрез бой, а изгражда с учениците и техните родители взаимна връзка на уважение и приятелство. 


Поклон!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...