Последователи

сряда, 26 юли 2023 г.

1925 г. – атентатът срещу софийската църква „Св. Неделя”, организиран от БКП

 На остров "Света Анастасия" са били затворени извършителите на най-кървавия терористичен акт през април 1925 г. – атентатът срещу софийската църква „Св. Неделя”, организиран от БКП. В него загиват 213 души, сред които и деца, ранени са над 500. Организационното ядро на атентата обаче е разконспирирано, а терористите – изпратени на заточение на острова/около 90 души/. Но няколко месеца по-късно 43 напористи затворници успяват да избягат с две гребни лодки до най-близката суша, а оттам – в заветния им СССР. Интересното е, че след 9-и септември някои от тях се завръщат в България, превръщайки се в герои на Партията. Вероятно по тяхна инициатива при соца островът е носел обагреното в червено име „Болшевик”. Много учудващо беше за мен, че подвизите на заточените комунисти са „възпети” в малка експозиция към местния музей. Голяма част от избягалите комунисти, сред тях и секретарят на бургаския окръжен комитет на БКП Теохар Бакърджиев, стават жертва на сталинистките репресии през 1940-те години. Много от тях впоследствие биват интернирани в Сибир, където намират смъртта си. 

В сайта на острова пише: "След атентата в софийската църква "Света Неделя“ през април 1925 година, островът отново е превърнат в затвор. На 29 юли 43-ма от арестантите успяват да избягат с две гребни лодки до нос Чукаля, откъдето се скриват в Странджа планина. В тяхна памет едно от крилата на манастира по-късно е превърнато в музей." Представете ли си, да се увековечава паметта на атентатори- комунисти, избили толкова народ.. Недопустимо е!




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...