Последователи

понеделник, 31 юли 2023 г.

Той е роден в голямото костурско село Смърдеш, тогава в Османската империя

 На 31 юли 1907г., в героично сражение с турските аскер, край българското костурско село Дреновени (днес Кранионас, Гърция), само на 24г. загива Панталей Янаков Наков, известен като Пандо Кляшев. Един от най-значимите български революционери и национален герой, войвода на ВМОРО. По време на славното Илинденско-Преображенско въстание през бунтовната 1903г. е член на Костурското горско началство и взима участие в нападението на турската войска при село Вишени и в освобождаването на градчетата Клисура и Невеска.

Той е роден в голямото костурско село Смърдеш, тогава в Османската империя, днес Кристалопиги, Гърция. Учи в Костурското българско третокласно училище. От 1896 до 1899г. учи в Солунската българска гимназия, а от 1899 до 1900г. в Битолската българска класическа мъжка гимназия. В края на 1898г. Кляшев влиза в Революционното братство, а след разпадането му се присъединява към ВМОРО. Учителства една година в родното си село Смърдеш, а през юли 1901г. влиза в четата на Марко Лерински.

Кляшев участва като делегат от Костурски революционен район на Смилевския конгрес на Битолския революционен окръг. След въстанието идва в България, а през пролетта на 1904г. отново влиза с чета в Костурско. Междувременно се включва във Временния комитет на Борис Сарафов в София. През 1906г. е избран за член на Битолския окръжен революционен комитет.

Пандо Кляшев загива с цялата си чета на 31 юли 1907г. в сражение с турска войска край село Дреновени (днес Кранионас), Костурско. С него загиват Никола Михов, Лазар Палчев от Връбник, Петър Клянев, Нумо Марковски от Косинец и Васил Хаджипавлов от Желево.


Георги Константинов Бистрицки пише за него:

„ Пандо Кляшев от с. Смърдеш, свършил курса на Българската класическа гимназия в Битоля, млад момък, наскоро издигнат до степента ръководител на народо-освободителното дело в околията и член на Управителното тяло на Окръжния революционен комитет, по извършено грозно предателство най-трагично завърши живота заедно с цялата си чета при село Дреновени."


 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...