Последователи

вторник, 29 август 2023 г.

Не забравяйте, че комунистите не се свениха да посегнат и да префасонират паметта на загиналите за нашето Освобождение

 Съветските почитатели много често правят неверен паралел между освободителните войски на Руската империя и СССР. Но какво е било отношението на новата власт към освободителите на България? Виждали ли са те в тях "руснаци" или са виждали в тях класовия враг?


Преди няколко поста показахме съдбата на "Альошата" в Плевен, но дали знаете, че преди този съветски паметник да се озове там, на негово място се е намирал т.нар. "Паметник на свободата", който е бил посветен на загиналите при втория щурм на обсадата на Плевен и свободата на България? 


Това е първият паметник свързан с Освобождението на Плевен от османско иго. Издигнат е още през 1879 г. по инициатива и с средства на близките на загиналите руски войни от 125-ти пехотен Курски полк, 126-ти пехотен Рилски полк и 32-ра артилерийска бригада. Тези полкове са се сражавали югоизточно от Плевен при село Радишево на 18÷30 юли 1877 г. Женската фигура върху паметника е изработена в Одеса. Трябвало е да бъде поставен на мястото на сраженията, но по молба на жителите на град Плевен бил монтиран на Александровския площад.


Паметникът е демонтиран през 1954 г. и преместен, а на негово място се появява съветския войник. За щастие, съветският войник е част от историята, демонтиран през далечната 1993 г., а мястото му днес се заема отново от хора, които наистина са давали живота и костите си, за да я има България.


Не забравяйте, че комунистите не се свениха да посегнат и да префасонират паметта на загиналите за нашето Освобождение, така че да пасва на идеологическата им рамка. Не забравяйте, че те бяха тези, които забраниха и всенародния празник и честванията на 3-ти март.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...