Последователи

неделя, 3 септември 2023 г.

През Илинденското въстание оглавява Бобишката чета

 На 3 септември 1903г., в Мориховските висоти при завоя на Черна, по време на славното Илинденско-Преображенско въстание, в героично сражение с турски аскер, загива Манол Розов (само на 25г.). Той е български революционер и национален герой, войвода на ВМОРО. Един от легендарните образи по време на Илинденско-Преображенското въстание през бунтовната 1903г.

Роден е в 1878г. в българското костурско село Бобища, тогава в Османската империя, днес Верга, Гърция. 

Брат е на дееца на ВМОРО, Михаил Розов.

Завършва Костурското българско третокласно училище, а след това учи в Солунската българска мъжка гимназия. В 1900г. Розов завършва Битолската българска класическа гимназия и влиза във ВМОРО.

При завръщането си от Гърция с товар оръжие заедно с Васил Чекаларов е заловен и затворен в Корча. След освобождението си от октомври 1902г. е учител в Бобища. От пролетта на 1903г. е в нелегалност и на Смилевския конгрес през пролетта на 1903г. е избран за член на Костурското горско началство. През Илинденското въстание оглавява Бобишката чета и участва в превземането на паланките Невеска и Клисура. В края на август заедно с Иван Попов и Лазар Поптрайков е начело на отряда тръгнал към Леринско и Прилепско. Загива на 3 септември 1903г. на връх Сокол (Сокле) в планината Нидже над село Пожарско (днес Лутраки, Гърция).

Георги Константинов Бистрицки пише за него:

„Манол Розов от с. Бобища, свършил курса на българската реална гимназия в гр. Солун, ръководител на Пополекол до въстанието, всецяло посветен на благото народно, геройски и славно умря в люто сражение с турските орди и не в родния си край, а по неволю, чак в Мориховските висоти при завоя на Черна."



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...