Последователи

събота, 14 октомври 2023 г.

107 години от победата над френската Колониална дивизия в боя при Кенали в Македония

 Да поменем храбрите български воини и да им отдадем заслужена почит, величието на Отечеството се гради върху костите на ония, които достойно живяха и умряха за него!

Дълбок поклон и вечна памет!

107 години от победата над френската Колониална дивизия в боя при Кенали в Македония и гибелта на подполковник Константин Златарев - 14 октомври 1916г.

  Бесният натиск на врага, който денонощия наред от 3.10.1916г. нататък се опитва да пробие българските позиции при Кенали и да завземе Битоля, а на 14.10.1916г. организира голяма пехотна атака е отразен от кеналските защитници с цената на скъпи жертви, една от които е роденият в Габрово подполковник Константин Златарев - герой от атаката на турския форт Айвазбаба на 13.03.1913г. по време на Балканската война.

През октомври 1916г. неговата 1-ва дружина ит 21-ви Средногорски полк е в състава на 23-ти пехотен Шипченски полк край битолското село Кенали, където френските войски атакуват постоянно с много силна артилерия и пехота.

На 14 октомври 1916г. при отразяването на голямата пехотна атаката на френската Колониална дивизия подполковник Константин Златарев повежда в контраатака при Кенали две средногорски роти (1-ва и 4-та) в помощ на 23-ти пехотен Шипченски полк с думите: "Войници - не ви водя към веселия, а към смърт ви водя аз. Нашата вечна майка - България, днеска иска последната ни дан, и ние трябва да я дадем…"

Зарит е в земята от френска граната, но останал жив по чудо, след което е убит от втора граната. Погребан е бил в Битолските военни гробища, днес унищожени!







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...