Последователи

сряда, 25 октомври 2023 г.

Русия взривява България! ГРУ взривява Европа! Русия - вечният ТЕРОРИСТ. Държавата - ТЕРОРИСТ!

 Четете, четете. 


Русия взривява България! ГРУ взривява Европа!

Русия - вечният ТЕРОРИСТ. Държавата - ТЕРОРИСТ!


Има го и на английски

https://theins.press/en/politics/266039


и на руски:


https://theins.ru/politika/265590


През ноември 2011 г. подразделение 29155 на ГРУ взриви склад за боеприпаси в Ловнидол, България, съдържащ артилерия, предназначена за Грузия. Това е първата известна терористична атака, извършена от екип от наемни убийци и диверсанти, които по-късно ще отровят Сергей и Юлия Скрипал в Англия, български търговец на оръжие в София, и ще взривят множество други складове и сгради на териториите на НАТО. 


Тези операции убиха или раниха десетки цивилни и доведоха до експулсирането на руски дипломати. 


Но сега The Insider се е сдобил със записи от пътувания и изтекла кореспонденция от членове на отдел 29155, която посочва тяхната виновност за терористичната атака в България – и отчасти отговаря на въпроса защо толкова много от тези оперативни работници са заели високопоставени политически позиции в Русия на Владимир Путин.


Авторите благодарят на Der Spiegel за приноса им към това разследване.


Всичко започна с конкурс.


Руските шпиони трябвало да измислят свои собствени дистанционно управлявани детонатори. Те също трябваше да измислят как да ги замаскират. В продължение на четири дни в гъмжаща от комари къща за гости от другата страна на пътя от болницата за инфекциозни болести в Краснодар, Южна Русия, те скриха изобретенията си в корпуса на WiFi рутер, в контейнер за ябълков сок и в мобилен телефон. В крайна сметка всички спечелиха. 


Три поръчкови детонатора са използвани за взривяване на пратка артилерийски снаряди от съветската епоха, произведени в България и пътуващи за Грузия, през Черно море.


Взривяването е всъщност първият известен акт на война на Русия срещу държава-членка на НАТО и ЕС, доказателство за което The Insider може да разкрие тук за първи път. 


(За незапознати пояснявам: предприемането на бойни действия от една държава в друга суверенна държава е огромно военно престъпление, особено когато не е обявена война. )


Операцията е значителна, защото послужи като дебют за елитна група диверсанти, прикрепени към руското военно разузнаване, известна като ГРУ Отряд 29155. 


Подразделението ще продължи да извършва високопрофилните отравяния на дезертьора от ГРУ Сергей Скрипал и български търговец на оръжие, неуспешния преврат в Черна гора и поредицата от подобни атаки срещу складове за оръжия и боеприпаси в Източна Европа между 2011 и 2015 г.


Всяка нелегална операция е била ръководена от човек, който е успял да спечели личното доверие и покровителството на руския президент Владимир Путин – толкова много, че генерал Андрей Аверянов, 56-годишен, командир на отряд 29155, сега е наследил значителна част от империята, която доскоро принадлежеше на Евгений Пригожин, бившият наемнически шеф на "Вагнер", чийто частен самолет беше взривен през август след неуспешния му бунт в Русия.


Прочетете целия текст:

https://theins.ru/politika/265590


https://theins.ru/politika/265590


Даниела Горчева








Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...