Последователи

понеделник, 27 ноември 2023 г.

На днешния ден е от особена важност да споменем и един български ходатай

 '' От дълбочината на миналото и поради нуждата от припомняне: На днешния ден е от особена важност да споменем и един български ходатай - Удроу Уилсън, американския президент, който удари през ръцете наш`те съседи през `19 година на Парижката "мирна" конференция и осуети опитите им да заличат, и разделят България помежду си!

Малко известен факт в българската история е проваленият опит на Парижката "мирна" конференция през 1919г.,замислен от нашите съседи Гърция,Сърбия и Румъния за разделянето на България и нейното унищожение. Планът Венизелос, носещ името на гръцкия министър-председател е одобрен от френския и английския премиер Жорж Клемансо и Дейвид Лойд Джордж. Само американската делегация,водена от президента Удроу Уилсън не го приема. Решителната съпротива на САЩ спасява България от опита на съседите й да я заличат от картата на Европа.

За разлика от усилията за запазване на Добруджа, Царибродско и Беломорието към България, които след загубата на първоначалната ясна подкрепа от Италия и при отсъствието на Русия, САЩ не успяват сами да наложат, тук, както и към претенциите на гърците за присъединяване на Ивайловградско и на голяма част от Централните и Източните Родопи (т.нар планинска Тракия) с граница по поречието на Арда. Президентът е безкомпромисен докрай и осуетява домогванията на Венизелос, Пашич и Братиану, дори заявява, че той, Уилсън, по-скоро ще напусне конференцията и Париж, отколкото да се съгласи с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало.

Иван Вазов пише ода посветена на президента Уилсън, старателно укривана в годините след 1944 г."


 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...