Последователи

петък, 29 декември 2023 г.

AC/DC - ГЛАВЕН ВРАГ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ СРЕДНОШКОЛЕЦ И ПОЛИТБЮРО НА БКП

 AC/DC - ГЛАВЕН ВРАГ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ СРЕДНОШКОЛЕЦ И ПОЛИТБЮРО НА БКП.


Австралийската хевиметъл група AC/DC е един от смутителите на тоталитарния ред в комунистическата България в началото на 80-те години на ХХ век, поради което Държавна сигурност се е опитвала да ограничи влиянието ѝ върху последователите ѝ сред младото поколение, жадно за свобода и право на избор и предпочитание без идеологически ограничения. 


 Политбюро на ЦК на БКП начело с Тодор Живков се е опитвало да ограничи чрез Държавна сигурност влиянието на западната музика и по-специално жанровото течение в рок музиката хевиметъл и конкретни групи като австралийската АС/DC и американската Kiss.


Това разкриват документи от архивите на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.


Той представлява писмо на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия (поделение 72 400 МВР) до Централното информационно-организационно управление на МВР (поделение 72 000 МВР) за изпълнение на задачите, свързани със спуснатите от Тодор Живков „Съображения по някои актуални проблеми на нашето развитие“ и разпореждането на Бюрото на Министерския съвет „За засилване контрола по спазване на социалистическата законност и правов ред“ от 1976 г.


Самият документ е от месец септември 1981 г. и в него Шесто управление на ДС, известно още като политическата полиция, отчита своите активности по поставените задачи.


Идеологическото управление, което играе и ролята на цензор в областта на културата и изкуството, посочва, че е предприело конкретни мероприятия за „подобряване на масовата музикална среда“, както и за „своевременното получаване на данни за зараждащи се негативни явления и тенденции в областта на забавното изкуство и за нелоялни и враждебни прояви на наши и чуждестранни изпълнители“.


Специално внимание е обърнато за осигуряване на „спокойна обстановка“ на местата за концерти. По тази линия за „неутрализирани“ 9 младежки неформални групи със 78 участници, почитатели на хевиметъл и групите АС/DC и Kiss, както и „други нашумели западни състави, пропагандиращи насилие и жестокост чрез музиката и модата“.


Шесто е проверило над 430 заведения за „музикално-артистична дейност“, като са закрити 6 звукозаписни студия, прекратена е дейността на 17 оркестъра, отстранени са 21 дисководещи и 32 души от административния персонал.


Иззети са множество видео и озвучителна техника, видеокасети. До ЦК на БКП и други партийни и държавни институции са изпратени над 60 информации, сигнални записки и справки за конкретни нарушения.


Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


чрез Христо Христов и Държавна сигурност | desebg.com]




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...