Последователи

сряда, 27 декември 2023 г.

Забранената Фани и ченгета комунисти

 След 1944 г. на Фани Попова-Мутафова и е забранено да пише и публикува, затова романите й "Време разделно" и "За свободата" и "Пътят към София" излизат под имената на ченгетата-комунисти Антон Дончев и Стефан Дичев, които с това укрепват псевдо "писателските" си кариери, служещи за прикритие на агентурната им дейност в средите на писатели, историци и прочее. 

Нека всички научат и запомнят кой написа тези изключителни романи. Жена е!

На снимката са семейство Мутафови - Фани Попова и Чавдар Мутафов.

Тя е първата дама на българската историческа белетристика и най-четеният български писател до 1944 г. Той е също писател (авангардист), често наричан "Принц парадокс".

Двамата се обичат безкрайно. Чавдар е елегантен, представителен и красив мъж, с аристократични обноски и джентълменско поведение. Фани излъчва изящност и великолепие: дъщеря на генерал, хубава, строга и спретната. И всичко това придружено от интелект и нетипична за жена в онези години амбиция.

Тя - осъдена от Народния съд за великобългарски шовинизъм. Той - въдворен в лагер без съд и присъда, като враг на народната власт. И двамата умират в пълна нищета.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...