Последователи

неделя, 3 декември 2023 г.

Един от най-значимите български революционери и национален герой. Деец на ВМОРО

 На 2 декември 1886г., в София е роден Симеон Денков. Един от най-значимите български революционери и национален герой. Деец на ВМОРО, сред легендарните образи по време на славното Илинденско-Преображенско въстание в 1903г. Загинал на 15 февруари 1907г. за свободата на българска Македония  в сражение с турци на връх Китка в Никодинската планина.

 Роден е на 2 декември 1886г. в София, но по произход е от царибродското село Голеш. Баща му е Иван Денков, опълченец в Руско-турската война от 1877-1878 година, участник в Сръбско-българската война и автор на книги за Българското опълчение и войните.

Симеон Денков завършва Първа софийска гимназия и през юни 1903 година, заедно със свой съученици, прави опит да влезе с чета в Македония. Спрян е заради ненавършени 18 години, но на 28 август 1903 година се включва в четата на поручик Панчо Константинов и навлиза в Македония преди още да е завършило Илинденско-Преображенското въстание. Ранен е в битка и се прибира в България на лечение. На 22 ноември 1903 година влиза в четата на Атанас Бабата и повторно навлиза в Македония.

За кратко работи във военния арсенал. От 1904 година е четник в Кратовско, а от 11 юни 1905 година е помощник-войвода в кичевската чета на Петър Радев - Пашата. Впоследствие Симеон Денков е избран за кичевски районен войвода до ноември 1906 година когато се разболява от ревматизъм и тръгва за България. По пътя остава във Велешко в четата на Дачо Йотов и участва в сражения при селата Смиловци, Никодин, Долани и други.

В началото на февруари 1907 година велешката чета се изтегля в България, но Симеон Денков остава да помага на ранения си приятел Кольо Оризарчето. На 15 февруари Симеон Денков, братовчед му Александър Станков и Кольо Оризарчето са открити от турски аскер на връх Китка в Никодинската планина. В сражението умират Кольо и Симеон, а Александър успява да избяга. Загиналите са погребани в село Никодин от местните селяни.


 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...