Последователи

понеделник, 22 януари 2024 г.

Български революционер и национален герой. Разложки войвода на ВМОРО

 На 21 януари 1939г., в София умира Иван (Йонко) Николов Проданичин, известен като Вапцаров или Вапцара, както и с псевдонима Белоречки. Български революционер и национален герой. Разложки войвода на ВМОРО. Един от легендарните образи по време на славното Илинденско-Преображенско въстание в бунтовната 1903г.

По време на Балканската война е войвода на чета на Македоно-одринското опълчение. Сборната чета на Иван Вапцаров, Христо Чернопеев, Пейо Яворов и Лазар Колчагов освобождава Банско, Мехомия и Кавала. По-късно Вапцаров служи в Несторевата рота на 13 кукушка дружина.

Той е роден в Банско, тогава в Османската империя. Баща му Никола Проданичин е убит от турски конвой в 1905 година на път за Солун в местността Свети Георги край Банско заедно с Борис Тодев и Милан Колчагов. Йонко Вапцаров завършва 6 клас в Банско и се включва във ВМОРО в 1896 година. Става секретар на банския революционен комитет. През 1901 година участва във обезоръжаването на върховиста дядо поп Найден в село Сърбиново заедно с Яне Сандански. Участва в аферата „Мис Стоун“. В 1902 година става войвода на чета в родния си край. След Илинденско-Преображенското въстание в 1903 година е арестуван и лежи в затвор в Солун. След Младотурската революция в 1908 година е освободен.

Веднага след освобождението на родния си край в 1912 година става околийски началник на Разложка околия. Йонко Вапцаров, вече областен ръководител на ВМОРО, завързва лично приятелство с цар Фердинанд I, като няколко пъти си гостуват един на друг. Йонко Вапцаров отива в Цариград през 1916 година, за да уреди имотни въпроси на Фердинанд. На 13 октомври 1917 година в дома на Йонко Вапцаров, на път за Солунския фронт, пренощуват Кайзер Вилхелм II и Цар Фердинанд I. Добри отношения Йонко Вапцаров поддържа и с Цар Борис III.

След Първата световна война Иван Вапцаров участва във въстановяването на ВМРО. В 1921 година е избран за помощник кмет на Банско. Към 1926 година е пълномощник на ЦК на ВМРО и получава заплата в размер 4 500 лева. При разцеплението на ВМРО е на страната на десницата, но след убийството на Александър Протогеров през 1928 година влиза в конфликт с Иван Михайлов и през пролетта на 1929 година михайловисти правят опит за убийството на Вапцаров, който след това се установява в Ню Йорк при роднини. Завръща се в България през 1930, а през 1933 година е отвлечен от михайловистка чета, но е освободен след Деветнадесетомайския преврат в 1934 година.

Йонко Вапцаров умира през 1939 година в София.

Къщата, в която Йонко е живял със семейството си в Банско днес функционира като музей.

______________________________________________________________

на снимката Йонко Вапцаров е горе, между Княз Кирил Преславски и Княз Борис Търновски.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...