Последователи

петък, 21 юли 2023 г.

На 21 юли 1789 г., в гр. Габрово е роден

 На 21 юли 1789 г., в гр. Габрово е роден Васил Априлов.


На единадесетгодишна възраст брат му, който се занимава с търговия го отвежда в Москва. Завършва гимназия в Брашов, след което следва за кратко медицина във Виена (1807 – 1809). Първоначално Васил Априлов работи при гръцкия търговец Теодориди, след което заедно с брат си открива фабрика за спиртни напитки. През 1821 година те изграждат фабрика за рафиниране на захар и голям магазин за хранителни и други потребителски стоки. По време на Гръцкото въстание (1821) щедро подпомага готвещите се да преминат Дунава доброволци.


Решителен поврат във възгледите на Априлов предизвиква прочетената от него през 1831 г. книга на Юрий Венелин „Древните и сегашните българи“. Под нейно влияние се посвещава на просветното и културно издигане на българския народ.


В името на това да се издигне просветно и културно българския народ на 2-ри януари 1835 г., Васил Априлов с помощта на Николай Ст. Палазов на братята Константин и Димитър Мустакови и на търновския митрополит Иларион и др., открива в Габрово първото чисто българско взаимно училище(днес Априловска гимназия). 


Освен значителната парична и организационна помощ, която оказва на българското просветно движение, издава и няколко книги, с които дава насока на възрожденското училищно дело: „Денница на новобългарското образование“ (1841), „Допълнение към „Денницата“ (1842), „Мисли за сегашното българско учение“ (1847). Решително настоява новобългарският, а не църковнославянският или гръцкият език да бъде основа на светското образование в България. 


През 1847 г., Априлов посещава Габрово. На връщане за Одеса умира в Галац от мъчилата го дълги години туберкулоза. Завещава на габровската община значителна сума, с която да се построи нова сграда за основаното по негов почин училище. Първоначално е погребан в Галац, а впоследствие останките му са пренесени в двора на Априловската гимназия. През 1935 г. пред училищното здание му е издигнат паметник, изработен от скулптора Кирил Тодоров. В подножието на статуята са изобразени различните етапи от развитието на българското образование.




 Поклон!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...