Последователи

събота, 29 юли 2023 г.

Спомняте ли си Перущица?

Спомняте ли си Перущица?  

Този град става сцена на една от най-героичните съпротиви по време на Априлското въстание. 

Особеното при Перущица, че когато учителя и близък съратник на Левски Петър Бонев започва организацията за отбрана на града, успява да събере около 600 души, сред които е имало и десетки жени (близо 60, омъжени и девойки). Писал съм преди, за героичния подвиг на две млади момичета - Анка и Велика, които се бият за защитата на църквата в града "Св. Архангел Михаил"

Жените на града препасват сабите, грабват револверите, дори някои от тях се обличат като мъже и тръгват в бой за свобода.

В защитата на Перущица жените дават своя огромен принос, но днес те са оставени в забрава, не се пише за тях в учебниците и не намират достойно място в народната ни памет. 

Поради тези причини, споделям тази фотография на жени участнички в Априлското въстание от Перущица, заснета 1930 година.

Ето и техните имена, да се знаят и помнят:

Първи ред, прави, от ляво на дясно:

 Анка Налбантова, Николина Косева, Митра Гинчова, Чубра Витанова, Грозда Мишова, Елена Айвазова, Велина Гашарова, Магдалина Наджова и Цветана Латева. 

Втори ред, седнали, от ляво надясно:

Минка Милошова, Божана Данева, Мария Бонева, Костадина Пейчова, Катерина Айвазова, Пауна Айвазова, Къта Кътева и Грозда Даянова. 


Поклон пред героините!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...